Motivul pentru care Coreea de Sud nu vrea să înceapă vaccinarea împotriva Covid-19
Coreea de Sud a anunţat marţi că a semnat acorduri privind achiziţia de vaccinuri anticoronavirus pentru 44 de milioane de oameni, dar că nu se grăbeşte cu administrarea acestora, pentru a avea timp să observe potenţialele lor efecte adverse.
Guvernul de la Seul va cumpăra astfel câte 20 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca şi Pfizer, respectiv Moderna, şi alte 4 milioane de doze de la Janssen, ceea ce va fi suficient pentru 34 de milioane de persoane, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul sud-coreean al sănătăţii Park Neung-hoo, conform Reuters.
Dozele pentru alte 10 milioane de persoane vor fi procurate prin proiectul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a menţionat Park.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În pofida unei recente creşteri a numărului de cazuri înregistrate şi în Coreea de sud, ministrul a subliniat că relativul succes al ţării sale în controlarea "valurilor" anterioare arată că guvernul nu trebuie să grăbească vaccinarea.
"Nu considerăm necesar să începem în grabă vaccinarea fără a ne asigura că riscurile pe care le presupun vaccinurile au fost verificate", a spus ministrul sud-coreean al sănătăţii.
"Întrucât epidemia din Coreea de Sud s-a menţinut la un nivel controlabil, consider că guvernul nu trebuie să înceapă folosirea vaccinurilor în mod precipitat, asemenea statelor europene şi SUA, în condiţiile în care se menţin preocupări privind eficacitatea şi siguranţa acestora", a declarat la rândul său Lee Hoan-jong, profesor emerit la Universitatea naţională din Seul, în aceeaşi conferinţă.
"Ne putem asigura un stoc suficient pentru vaccinarea a diferite grupuri, după monitorizarea riguroasă a potenţialelor efecte adverse care ar putea fi descoperite la două-trei luni după vaccinare în alte ţări", a explicat profesorul.
Primele vaccinuri vor fi administrate probabil şi în Coreea de sud angajaţilor din domeniul sanitar, vârstnicilor, persoanelor vulnerabile din punct de vedere medical şi lucrătorilor sociali.
Guvernul de la Seul vrea să înfiinţeze şi un sistem de depozitare care să asigure că vaccinurile sunt păstrate la temperatura corectă, în condiţiile în care cel de la Pfizer de exemplu trebuie refrigerat la minus 70 de grade Celsius.
Coreea de Sud se confruntă la rându-i cu un "nou val" al epidemiei, luni fiind raportate 594 de cazuri noi de infectare, totalul de la începutul pandemiei ajungând la 38.755 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 552 de decese.
Spre deosebire de primele două "valuri" de infectare, concentrate în jurul unui număr redus de facilităţi sau evenimente, acest nou val este generat de clustere mai mici şi mai greu de detectat în şi în jurul capitalei Seul, unde trăiesc aproape 10 milioane din cei 51 de milioane de sud-coreeni.
Ministrul adjunct al sănătăţii Kang Do-tae a menţionat că guvernul nu a putut stabili originea a 26% din totalul cazurilor, iar rata de pozitivare a crescut de aproape patru ori într-o lună, ajungând la circa 4%.
Sâmbătă, la Seul au fost introduse restricţii fără precedent, între care închiderea majorităţii localurilor şi magazinelor la ora 21:000 timp de două săptămâni şi reducerea mijloacelor de transport în comun cu 30% seara. De asemenea, reuniunile de peste 50 de persoane sunt interzise, iar atât adunările religioase şi şcolile, cât şi sălile de sport şi barurile de karaoke vor trebui să facă faţă unor noi restricţii.