Moțiunea de cenzură împotriva lui Boris Johnson a picat. Premierul britanic rămâne în funcție

Boris Johnson
Profimedia

Premierul Boris Johnson rămâne în funcție după ce a primit 211 voturi de încredere, potrivit BBC. 148 de  voturi au fost împotriva prim-ministrului.

UPDATE: „Pot să anunț că partidul parlamentar are încredere în prim-ministru”, a transmis președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

Premierul a primit 58,8% sprijin din partea Partidului Conservator, în timp ce 41,2% nu au încredere în actuala conducere.

---

''În această seară există şansa de a se pune capăt lunilor întregi de speculaţii şi de a permite guvernului să tragă o linie şi să meargă mai departe. Prim-ministrul salută oportunitatea de a-şi prezenta cazul în faţa membrilor parlamentului şi a le aminti faptul că, atunci când sunt uniţi şi concentraţi pe chestiuni care contează pentru alegători, nu există o forţă politică mai impresionantă'', a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss şi-a exprimat sprijinul pentru premierul Boris Johnson înaintea votului de luni seară. ''Prim-ministrul are 100% susţinerea mea în votul de azi şi încurajez puternic colegii să îl sprijine. El a gestionat redresarea post-COVID şi sprijinul pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse şi a prezentat scuze pentru greşelile făcute. Acum trebuie să ne concentrăm pe creşterea economică'', a scris Truss pe Twitter.

Şi ministrul finanţelor Rishi Sunak a afirmat că îl susţine pe Johnson. ''De la campania de vaccinare până la răspunsul nostru la agresiunea rusă, prim-ministrul a dat dovadă de leadershipul solid de care are nevoie ţara noastră'', a explicat Sunak pe Twitter.

Truss şi Sunak sunt văzuţi drept potenţiali succesori dacă Boris Johnson va fi destituit. Acesta se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19. Boris Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Pentru destituirea şefului executivului britanic este necesar ca 180 de parlamentari conservatori să voteze contra lui, prag despre care unii membri ai Partidului Conservator afirmă că ar fi dificil de atins. În cazul în care moţiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Cine sunt posibilii înlocuitori ai lui Boris Johnson

Agenţia de presă Reuters îi prezintă succint pe principalii politicieni care i-ar putea lua locul actualului premier britanic.

Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Truss şi-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher. Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerţului internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în 2021 a fost numită negociator-şef cu Uniunea Europeană. Ea şi-a exprimat luni sprijinul 100% pentru Johnson şi şi-a încurajat colegii să îl sprijine pe premier.

Jeremy Hunt

Fost ministru de externe, Hunt (55 de ani) s-a plasat pe poziţia secundă la competiţia internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson. El ar oferi un stil de leadership mai serios şi mai puţin controversat, după mandatul turbulent al lui Johnson. În ultimii doi ani, el şi-a folosit experienţa de fost ministru al sănătăţii pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor. Anterior în acest an, el a spus că ambiţia sa de a deveni prim-ministru încă ''nu s-a şters complet''.

Rishi Sunak

Actualul ministru al finanţelor a fost până anul trecut favoritul la succesiunea lui Boris Johnson. Sunak a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari). Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus. Rishi Sunak a declarat luni că îl susţine pe premierul Boris Johnson.

Nadhim Zahawi

În prezent ministru al educaţiei, Nadhim Zahawi s-a remarcat în timpul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Regatul Unit reuşind să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. Povestea personală a lui Zahawi, fost refugiat irakian ajuns în Marea Britanie când era copil, îl deosebeşte de ceilalţi politicieni conservatori cu şanse la şefia partidului. Este unul dintre co-fondatorii YouGov, companie specializată în studii sociale, înainte de a intra în parlament în 2010. Săptămâna trecută, el a declarat că ar fi un ''privilegiu'' dacă ar deveni prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fost ministru al apărării şi susţinătoare ferventă a Brexit-ului, Penny Mordaunt a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiţia internă din 2019 din Partidul Conservator. Ea a calificat drept ''ruşinoase'' petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street, iar luna trecută a declarat că alegătorii britanici doresc să vadă ''profesionalism şi competenţă'' din partea guvernului.

Ce este scandalul „Partygate”

Pe 21 aprilie, legislativul britanic a lansat o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul de la Londra prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus. Johnson a prezentat scuze în parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarând că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea respectivă, desfăşurată în 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

Conform mai multor media, petrecerea respectivă ar fi fost organizată în grădina din Downing Street pe 20 mai 2020 în prezenţa liderului conservator şi a soţiei sale, Carrie, într-o perioadă când interacţiunile sociale erau limitate drastic.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.