Moscova respinge apelurile „iresponsabile” de retragere a trupelor ruse din Republica Moldova
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a calificat marţi drept ''iresponsabil'' apelul lansat de Maia Sandu, câştigătoarea pro-europeană a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ţării.
„Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacţionat marţi Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă, conform AFP.
De la începutul anilor '90, forţele ruse sunt desfăşurate în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după prăbuşirea URSS.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Soldaţii ruşi participă în special la o operaţiune de menţinere a păcii în cadrul unui acord de pace semnat în 1992 şi care a pus capăt unui conflict armat între Chişinău şi Transnistria, conflict care s-a soldat cu 1.000 de morţi.
Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.
„Obiectivul nostru este să obţinem retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Moldovei”, a subliniat ea.
Preşedintele ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Referitor la statutul pacificatorilor ruşi, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.
Confruntată în acest an cu mişcări de protest în Belarus şi Kârgâzstan, în ceea ce consideră a fi zona sa de influenţă, Rusia l-a susţinut în mod deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon.