Moscova, indignată că Ucraina continuă să folosească rachete occidentale împotriva unor ținte strategice în interiorul Rusiei
Ministerul rus al Apărării a acuzat marţi Ucraina că a vizat ţinte în regiunea rusă de frontieră Briansk cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală.
Ministerul rus al Apărării a precizat că toate rachetele au fost doborâte şi a ameninţat că astfel de atacuri "nu vor rămâne fără răspuns", potrivit AFP şi Reuters.
"Noaptea trecută, de pe teritoriul Ucrainei s-a încercat lansarea unui atac cu rachete asupra unor ţinte din regiunea Briansk, utilizându-se şase rachete balistice ATACMS de fabricaţie americană, şase rachete de croazieră Storm Shadow de fabricaţie britanică şi 31 de drone", afirmă ministerul rus într-un comunicat, în care ameninţă Kievul cu represalii.
Potrivit instituţiei de apărare de la Moscova, toate rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă, fără a provoca victime. Alte două rachete Storm Shadow au fost distruse în ultimele ore deasupra Mării Negre, potrivit armatei ruse.
"Acţiunile regimului de la Kiev, susţinut de curatorii săi occidentali, nu vor rămâne nesancţionate", se afirmă în comunicat.
Armata ucraineană a revendicat, la rândul său, un atac cu rachete noaptea trecută asupra unei uzine chimice pentru producerea de explozibili pentru armata rusă în regiunea Briansk.
Cu zece zile în urmă, forţele ruse au raportat doborârea a opt rachete ATACMS lansate de Ucraina împotriva regiunii ruse de frontieră Belgorod.
În noiembrie anul trecut, Rusia a răspuns la primul atac cu ATACMS asupra teritoriului său prin lansarea noii rachete balistice hipersonice experimentale Oreşnik asupra unei fabrici militare din Ucraina. Aceasta a fost prima şi până în prezent singura utilizare a rachetei Oreşnik în condiţii de luptă, deşi atacuri cu rachete occidentale asupra teritoriului rus au mai avut loc de atunci.
Ministerul rus al Apărării a raportat marţi un atac masiv al ucrainenilor care, pe lângă rachete, ar fi utilizat cel puţin 146 de drone, conform Reuters, în timp ce unele canale Telegram ruseşti susţin că ar fi fost circa 200 de drone.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat în noiembrie că războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global după ce SUA şi Marea Britanie au permis pentru prima dată Ucrainei să lanseze rachetele pe care i le-au livrat asupra unor ţinte în adâncimea teritoriului Rusiei.
Preşedintele ales Donald Trump exercită presiuni pentru o încetare a focului şi negocieri pentru a pune capăt rapid războiului, lăsând sub semnul întrebării sprijinul pe termen lung al Washingtonului pentru Ucraina.
Invazia Rusiei din 2022 în Ucraina a făcut zeci de mii de morţi, a dus la strămutarea a milioane de oameni şi a declanşat cea mai mare criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
Atacul ucrainean cu drone asupra Rusiei a fost unul dintre cele mai ample de până acum, conform autorităţilor ruse.
Roman Busarghin, guvernatorul regiunii Saratov, situată la aproximativ 720 km sud-est de Moscova, a declarat că oraşele Saratov şi Engels, situate pe cele două maluri ale fluviului Volga, au fost supuse unui atac masiv cu drone, iar două obiective industriale au fost avariate. Şcolile au fost nevoite să treacă la învăţământul la distanţă, a spus el.
Ucraina a atacat aceeaşi regiune săptămâna trecută, unde a lovit un depozit de petrol ce deserveşte o bază aeriană pentru bombardierele nucleare ruseşti, provocând un incendiu uriaş, care a fost stins abia după cinci zile.
Atacul de marţi a lovit un depozit de muniţii, unde se aflau bombe ghidate şi rachete la baza aeriană Engels în regiunea Saratov, precum şi alte ţinte, a indicat pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
Atacul a provocat un incendiu major la uzina chimică Aleksinski, în regiunea Tula, şi un incendiu la rafinăria de petrol Saratovski, fiind lovită, de asemenea, şi uzina chimică din Briansk, a declarat sursa. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile privind aceste pagube.
Aceeaşi sursă din cadrul SBU a afirmat că detonări ulterioare au avut la uzina chimică din Briansk, unde a izbucnit un incendiu de proporţii. Operaţiunea a fost efectuată de SBU şi de forţele de apărare ale Ucrainei, a declarat sursa ucraineană pentru Reuters de la Kiev.
Restricţii de zbor au fost instituite marţi în prima parte a zile pe aeroporturile din Kazan, Saratov, Penza, Ulianovsk şi Nijnekamsk, a anunţat organismul rus de supraveghere a zborurilor civile Rossaviaţia.