Morminte vechi de 6.000 de ani, descoperite la Stonehenge. Explicatia arheologilor
Stonehenge este mai mult decat pare a fi. Asta au descoperit arheologii britanici, cu ajutorul metodelor moderne de scanare a solului in adancime.
Ei au localizat astfel un complex de 17 structuri de lemn sau piatra, in forma unui cerc cu diametrul de un kilometru si jumatate. In zona au mai fost gasite numeroase morminte, unele vechi de 6.000 de ani.
Timp de patru ani, fiecare centimetru pe o suprafata de 12 kilometri patrati in jurul faimoasei constructii, a fost scanat pana la o adancime de trei metri. Astfel s-a obtinut o harta tridimensionala pe care figureaza ramasitele altor 17 structuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Duncan Kennedy, corespondent BBC: ''Chiar sub picioarele mele, radarul a descoperit in jur de 60 de gropi cu diametrul de doi metri, care formau o structura necunoscuta pana acum, botezata de cercetatori Superhenge''.
Monumentul era urias, fiind format din piloni de pana la 3 metri inaltime, care formau un cerc cu diametrul de un kilometru si jumatate. O alta descoperire spectaculoasa este un gorgan, adica o movila de pamant scobita pe dinauntru si sustinuta cu grinzi de lemn, pentru a servi drept mormant. Se crede ca era un mormant colectiv de acum 6.000 de ani, avand de doua ori varsta monolitilor de la Stonehenge.
Toate acestea duc la concluzia ca Stonehenge nu era o structura izolata, ci se afla in centrul unui complex unde se desfasurau ritualuri funerare si religioase.