Moody's: Riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata a crescut cu 50%

Ultima actualizare: 06-05-2012 05:01
Grecia, UE

Agentia de rating Moody's a crescut cu 50% riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata (default), asta in ciuda faptului ca FMI , BCE si UE se lupta sa aduca tara la liman printr-un al doilea program de salvare.

Bloomberg: Moody's a redus ratingul Greciei la CAA1 de la B1, aflandu-se pe acelasi etaj ca si Cuba, asta dupa ce autoritatile UE au luat in calcul sa ceara investitorilor sa finanteze in continuare in "proiectul" Grecia, cand obligatiunile existente ajung la maturitate.

 Dupa esecul cu multe 0-uri, mai exact 110 miliarde de euro, de anul trecut, guvernul elen a anuntat ca nu a reusit sa atinga tintele fiscale impuse.

Tara in care nimeni nu plateste nimic. Grecia, pusa pe butuci de popor

Acum tara are o gaura de finantare de 30 de miliarde de euro. "Luate impreuna, aceste riscuri ne trimit catre zona <default> in viitorul apropiat. Pe o perioada de cinci ani, mai bine de 50%din tarile, companiile si institutiile financiare care au primit rating Caa1 au reusit sa-si plateasca datoriile. In jumatatea goala a paharului, in jur de 50% au intrat in incapacitate de plata", se arata in raportul Moody's.

Top 15 tari cu cele mai mari datorii. Vezi cine e pe primul loc si afla cum sta Romania

Reprezentantii UE, FMI si ai BCE ar putea anunta saptamana viitoare rezultatele misiunii de evaluare din Grecia si pasii pe care tara trebuie sa ii respecta pentru a fi beneficiara unui nou imprumut. 

Grecia deja a indeplinit "tinte fiscale semnificative" si va supune votului Parlamentului masurile de austeritate care vor fi luate pe termen mediu la inceputul saptamanii viitoare, au comunicat autoritatile elene.

Cu toate astea, analistii Moody's sustin ca Greciei ii va fi foarte greu sa impuna noi masuri de austeritate cetatenilor, care si asa se "feresc" de plata taxelor si impozitelor.

"Alte variante pentru Grecia nu mai exista. Riscul major presupus de implementarea unui nou program de austeritate creste si riscul de intrare in incapacitate de plata", se arata in raportul agentiei. Asadar, grecii trebuie sa aleaga pe ce parte a monedei vor paria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO