Momentul în care un vas "Greenpeace" e luat cu asalt de trupe comando
La fel ca într-o acțiune a trupelor de comando, militari ai Pazei de Coastă poloneze au luat cu asalt un vas cu pânze al organizației ecologiste "Greenpeace", în largul portului Gdansk.
Vasul Rainbow Warrior bloca un vapor cargo, încărcat cu cărbune, care urma să fie descărcat în portul polonez.
Soldaţi înarmaţi până în dinţi au spart geamurile şi i-au ameninţat pe militanţii Greenpeace de la bordul vasului cu pânze. Deşi cei de pe vas au deschis uşa cabinei, a urmat o intervenţie în forţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paza de Coastă Poloneză: ”Erau 18 persoane la bord și încă patru persoane pe vasele mai mici Greenpeace, care sunt lăsate la apă pentru proteste. Pentru moment, vreau să vă spun că doar două persoane au fost arestate: căpitanul de origine spaniolă și un activist Greenpeace de origine austriacă.”
Greenpeace a denunţat folosirea disproporţionată a forţei. Dar admite că vasul său Rainbow Warrior a încercat să blocheze intrarea în portul Gdansk a unui vapor cargo încărcat cu cărbune din Mozambic.
Asta - pentru a atrage atenţia ca în termocentralele poloneze e folosit în continuare pe scară largă acest combustibil fosil "murdar", care prin ardere poluează grav mediul.
Activist Greenpeace: ”Rainbow Warrior se afla într-un protest pașnic cu scopul de a atrage atenția autorităților asupra crizei climatice, asupra nevoii de protejare a mediului şi asupra situației absurde în care ne aflăm, pentru că guvernul nostru ne-a făcut dependenți de importurile de cărbune.”
Polonia trebuie să renunţe complet la cărbune până în 2030, spune Pawel Szypulski, directorul Greenpeace pentru această ţară, referindu-se la ţintă fixată de Uniunea Europeană pentru ţările membre.
Numai că, guvernul partidului de dreapta Lege şi Justiţie are în plan doar o reducere graduală a dependenţei de cărbune pentru producerea energiei electrice, de la 80 la sută în prezent până la 60 la sută în 2030.