Momentul in care un F-16 a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc, filmat de armata norvegiana. VIDEO

Ultima actualizare: 05-12-2014 00:23
MIG

Un avion F-16 norvegian a fost pe punctul de a intra in coliziune cu un Mig rusesc, care i-a taiat calea la nord de Norvegia, potrivit armatei norvegiene, care a difuzat o inregistrare video a incidentului.

In inregistrarea video realizata din cabina avionului F-16, un aparat prezentat ca un Mig 31 rusesc apare brusc din dreapta, determinand pilotul norvegian sa vireze la stanga pentru a-l evita, relateaza Mediafax, citand AFP.

Citeste si: NATO este in alerta. Aproape 20 de avioane militare ale Rusiei au intrat in spatiul aerian european

"Acesta nu este un comportament normal din partea pilotului rus", a declarat marti pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, precizand ca aparatele de zbor au fost la aproximativ 20 de metri distanta.

"Nu stim daca a fost un calcul gresit sau daca a intrat in mod deliberat in fata avionului nostru F-16", a adaugat el.

Incidentul s-a produs in spatiul aerian international "la nord de Norvegia", conform armatei norvegiene, care nu a vrut sa precizeze data.

"Aviatia militara rusa nu a incalcat niciodata spatiul aerian al Norvegiei, contrar celor intamplate in tarile baltice, in Suedia si Finlanda", a subliniat Stordal.

Potrivit acestuia, armata norvegiana a informat autoritatile ruse ca acest gen de incidente este "indezirabil".

Inregistrarea video de 26 de secunde este publicata pe fondul intensificarii activitatii aeriene a armatei ruse.

Interceptarile unor avioane rusesti in apropierea statelor NATO au ajuns la 400 de cazuri anul acesta, cu 50 la suta mai multe decat anul trecut, a declarat la 20 noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat atunci ca zborurile nu sunt o problema, dar a denuntat faptul ca rusii "nu trimit planurile de zbor". "Majoritatea trec prin spatiul aerian international, dar sunt aproape de spatiul nostru aerian si interfereaza cu zborurile comerciale", a adaugat el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO