Momentul în care o capsulă SpaceX explodează. Imaginile ”scurse” pe internet. VIDEO

spacex, racheta, capsula, crew dragon, explozie,
youtube.com

Reprezentanţii companiei SpaceX au confirmat joi că o capsulă Crew Dragon a fost distrusă luna trecută în timpul testării la sol a unui motor, afectând cel mai probabil planurile firmei americane de a trimite în spaţiu echipaje de astronauţi în acest an.

Pe 20 aprilie, o anomalie s-a produs în timpul testării unor motoare ale capsulei Crew Dragon într-o zonă de aterizare din perimetrul bazei spaţiale de la Cape Canaveral, însă reprezentanţii acestei companii private americane nu au precizat atunci dacă acea capsulă, lansată cu succes în spaţiu în cadrul unei misiuni de tip cargo în luna martie, a fost distrusă sau a rămas intactă. Confirmarea distrugerii capsulei a fost făcută abia joi, pe 2 mai.  Însă pe Youtube a fost ”scurs” un video cu momentul exploziei încă de săptămâna trecută, determinând NASA să anunțe că va concedia angajații care publică online astfel de înregistrări. 

Înainte de pornirea motoarelor, "s-a produs o anomalie, iar vehiculul a fost distrus", a precizat Hans Koenigsmann, vicepreşedintele diviziei de Dezvoltare şi Fiabilitate a Zborurilor din cadrul companiei SpaceX, într-o conferinţă de presă organizată pentru a anunţa o misiune cargo planificată pentru vineri.

Hans Koenigsmann a spus că datele iniţiale au indicat că anomalia s-a produs în timpul activării propulsorului SuperDraco, însă nu consideră că motoarele în sine au cauzat accidentul. Potrivit spuselor sale, este încă prea devreme pentru a identifica adevărata cauză a incidentului.

Citește și
Crew Dragon, space x, racheta, falcon
O rachetă SpaceX a decolat spre Staţia Spaţială. Ce va plasa pe orbită
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Planurile de a lansa echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională, afectate


Acest accident ar putea întârzia planurile companiei SpaceX şi ale NASA de a lansa până la sfârşitul acestui an o misiune cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Înainte de acea anomalie, SpaceX planificase un test de verificare a procedurii de "anulare a lansării", în vara acestui an, la care urma să participe capsula Crew Dragon distrusă în accidentul de pe 20 aprilie. După incident, SpaceX va trebui să folosească o capsulă nouă, iar Hans Koenigsmann a spus că SpaceX construieşte deja mai multe capsule Dragon de acest tip.

"Cu siguranţă nu este o veste bună, însă sper că vom putea să recuperăm timpul pierdut", a adăugat el.

Capsula CrewDragon este echipată cu opt propulsoare (denumite SuperDraco), utilizabile şi ca sistem de salvare în caz de urgenţă: de exemplu, dacă racheta purtătoare are o problemă, capsula se desprinde de ea cu mare viteză graţie propulsoarelor sale, pentru a-i readuce pe astronauţi pe Terra în condiţii de siguranţă. Motoarele capsulei au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Accidentul afectează, de asemenea, calendarul viitor al misiunilor cargo, întrucât prima treaptă a rachetei Falcon 9, reutilizabilă, care va duce capsula Dragon pe ISS, era programată iniţial să revină pe Terra în zona de lansare, unde a avut loc incidentul. Acum, ea va trebui să revină pe Pământ în altă zonă şi să se plaseze pe o barjă, în largul coastelor Floridei.

NASA a încheiat contracte cu companiile private SpaceX şi Boeing pentru a dezvolta vehicule capabile să transporte echipaje de astronauţi americani la bordul ISS.

Şi planurile de lansare concepute de Boeing pentru viitoarea sa capsulă spaţială au întâmpinat numeroase amânări. Primul zbor de testare, fără echipaj uman, al vehiculului spaţial creat de Boeing, denumit Starliner, a fost amânat din aprilie până în luna august, la o dată ce nu a fost deocamdată confirmată.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
VIDEO. Premieră SpaceX. 3 propulsoare Falcon Heavy au aterizat cu succes
VIDEO. Premieră SpaceX. 3 propulsoare Falcon Heavy au aterizat cu succes

Compania spaţială americană SpaceX a realizat joi prima lansare comercială a rachetei sale Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele, plasând pe orbită un satelit aparţinând unui operator saudit. 

O rachetă SpaceX a decolat spre Staţia Spaţială. Ce va plasa pe orbită
O rachetă SpaceX a decolat spre Staţia Spaţială. Ce va plasa pe orbită

O rachetă Falcon 9 a companiei americane SpaceX a decolat sâmbătă de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pentru a plasa pe orbită noua capsulă Crew Dragon, proiectată să transporte în curând astronauţii NASA în spaţiu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.