Modelul negocierilor de pace în care Kievul crede cu tărie. Putin taie elanul ucrainenilor
Incursiunea Ucrainei pe teritoriul Rusiei consolidează poziția Kievului de a face presiuni pentru negocieri de pace, potențial folosind un cadru care ar putea continua chiar dacă Kremlinul refuză să își trimită diplomații la întâlniri față în față.
Kievul, se pare, are un model al pactului de pace, acela din iulie 2022, care i-a permis să reia exporturile de cereale din Marea Neagră. În cadrul acestui format diplomatic, Rusia și Ucraina au lucrat la acorduri separate, supravegheate de ONU și Turcia ca intermediari, fără un acord direct între Moscova și Kiev.
Între timp, la Kiev, există convingerea că lovitura fulgerătoare a trupelor sale peste graniță, în regiunea rusă Kursk, a consolidat poziția de negociere a Ucrainei.
Putin nu are chef de discuții
„În regiunea Kursk, putem vedea clar cum instrumentul militar este utilizat în mod obiectiv pentru a convinge Rusia să intre într-un proces de negociere echitabil”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak la sfârșitul săptămânii trecute.
Însă, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că nu are chef de discuții.
„Despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care atacă fără discernământ populația civilă și infrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare? Despre ce putem vorbi cu ei?”, a spus Putin fără nici o urmă de ironie, având în vedere istoricul Rusiei în ceea ce privește devastarea orașelor ucrainene, uciderea civililor și recurgerea la șantaj cu privire la centrala electrică Zaporojia, ocupată de Rusia.
Modelul Mării Negre ar depăși acest impas, au declarat doi înalți oficiali ucraineni pentru POLITICO. „Acesta este planul pe care îl vizăm”, a declarat un oficial apropiat de biroul prezidențial ucrainean, vorbind sub rezerva anonimatului.
„Baza pentru ceea ce dorește Ucraina este un plan în 10 puncte elaborat de președintele Volodimir Zelenski în 2022 - care acoperă o serie de subiecte precum securitatea alimentară și energetică, restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea trupelor ruse. Acest format s-a accelerat acum, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui și principalul responsabil cu politica externă al lui Zelenski, declarând pentru European Pravda că 10 grupuri de lucru - inclusiv ambasadori și experți - au fost înființate pentru a elabora planuri de acțiune și calendare”, mai scrie sursa citată.
Yermak a indicat, de asemenea, acordul de la Marea Neagră ca un potențial format: „Nu am avut negocieri cu Rusia. Am avut negocieri cu Turcia și ONU, iar ei au negociat cu Rusia. A fost un succes. Coridorul a funcționat timp de un an - au existat o mulțime de probleme, dar a funcționat. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Un format similar ar putea fi folosit din nou”.
Rusia nu vine la summitul de pace al Kievului
Zelenski dorește ca o propunere comună de pace să rezulte din reuniunile inițiate de Ucraina în timpul acelui summit. Țările favorabile Rusiei care iau parte la punerea în aplicare a programului de pace ar trebui să își prezinte propunerile Moscovei în timpul unui al doilea summit pentru pace pe care Kievul dorește să îl organizeze până la sfârșitul acestui an.
Dar Rusia a declarat deja că nu va veni la acest summit și a numit formula de pace a Ucrainei „complet inacceptabilă” pentru Kremlin.
Astfel, ucrainenii au decis că Moscova are nevoie de încurajări, spunând că raidurile asupra Rusiei vor înceta atunci când se va obține un acord de pace.