Mita uriașă pe care SUA au vrut s-o ofere căpitanului petrolierului iranian ca să le dea nava

06-09-2019 10:01

Statele Unite, Gibraltar, petrolier,

Statele Unite i-a oferit o sumă uriașă căpitanului petrolierului iranian ”Adrian Darya 1” pentru ca acesta să ducă nava într-un loc de unde americanii să o poată captura, relatează Financial Times.

Campania Washingtonului contra Teheranului atinge noi culmi și implică și mijloace neortodoxe. Cu 4 zile înainte ca SUA să impună sancțiuni petrolierului iranian suspectat că transportă petrol în Siria, căpitanul navei, indianul Akhilesh Kumar, a primit un email misterios de la un oficial important din Departamentul de stat american.

”Sunt Brian Hook.... Lucrez pentru secretarul de stat Mike Pompeo și sunt reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran. Iți scriu să-ți aduc vești bune” este o parte din emailul neobișnuit prezentat de Financial Times.

”Vestea bună” era că administrația Trump îi oferea lui Akhilesh Kumar câteva milioane de dolari să ducă petrolierul, care și-a schimbat numele din Grace 1 în Adrian Darya 1, către o țară aliată, capabilă să-l sechestreze în numele SUA.

Pentru căaAkhilesh Kumar să se asigure că emailul nu este o înșelătorie, acesta includea și numărul de telefon al oficialului american. Căpitanul petrolierului a ignorat mailul.

Oferta americanilor marchează un nou capitol în campania SUA contra Iranului. Americanii pun presiune maximă pentru a forța Teheranul să vină la masa negocierilor pentru o înțelegere mai amplă decât acordul nuclear semnat cu administrația Obama și puterile mondiale în 2015.

Oferta a fost întâmpinată cu dispreț în Iran. ”După ce au eșuat la piraterie, SUA recurg la șantaj: dă-ne petrolul Iranlui și primești milioane de dolari sau vei fi sancționat” a reacționat Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe din Iran.

Nava Adrian Darya 1, care anterior se numea Grace 1, a fost sechestrată pe 4 iulie în largul Gibraltarului. Pe 18 iulie, petrolierului i s-a permis să părăsească Gibraltarul, în pofida presiunilor SUA, duşman declarat al Iranului, care doreau ca nava să rămână sub sechestru. Autorităţile britanice din Gibraltar au argumentat însă că regimul de la Teheran s-a angajat ca încărcătura navei să nu ajungă în Siria.

De atunci, petrolierul Adrian Darya 1 pluteşte pe Marea Mediterană fără a i se putea identifica destinaţia sau soarta încărcăturii pe care o transportă, chiar dacă Iranul a afirmat că a vândut petrolul aflat la bord, fără ca partea care a făcut achiziţia să fie cunoscută.

"Nave precum Adrian Darya 1 (...) finanţează activităţi nefaste ale regimului şi propagă terorismul"', a acuzat sub-secretarul american al Trezoreriei însărcinat cu combaterea finanţării terorismului Sigal Mandelker. "Oricine îi va aduce sprijin riscă să fie sancţionat", a avertizat oficialul american.

La finalul lunii august, americanii au impus sancțiuni navei: "Adrian Darya 1 este considerată o proprietate confiscată conform unui decret" care "îi vizează pe terorişti şi pe cei care susţin teroriştii sau acţiunile teroriste", se arăta în comunicatul Trezoreriei americane, care preciza că Akhilesh Kumar, căpitanul navei, face de asemenea obiectul acestei sancţiuni.

Petrolierul "transportă 2.1 milioane de barili de petrol brut care vor aduce, în final, beneficii forţelor Al-Qods ai Gardienilor revoluţiei iraniene", menționa atunci administraţia americană.

 

Sursa: Financial Times


VIDEO PROTVPLUS.RO