Misteriosul "jihadist John". Ce au descoperit oficialii americani in noua inregistrare video a Statului Islamic
Militantul gruparii Statul Islamic care apare in inregistrarea video si cere o rascumparare de 200 de milioane de dolari in schimbul vietii a doi japonezi arata si vorbeste la fel ca barbatul din cel putin alte cinci inregistrari video, relateaza CNN.
Vocea, postura si amenintarile pe care jihadistul le profereaza sunt "in mod amenintator familiare", comenteaza postul american, adaugand ca barbatul mascat care flutura un cutit si vorbeste cu accent londonez - alias "jihadistul John" - este autorul amenintarilor proferate si a "supravegheat" decapitarile unor ostatici americani si britanici.
"Stiti ca aveti 72 de ore pentru a exercita presiuni asupra Guvernului vostru sa ia o decizie inteleapta prin plata (sumei de) 200 de milioane de dolari pentru a salva vietile cetatenilor vostri", spune barbatul in inregistrarea video care a aparut marti, adresandu-se cetatenilor japonezi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Altfel, acest cutit va deveni cosmarul vostru", ameninta el. Suma ceruta este echivalentul fondurilor promise recent de catre premierul Shinzo Abe ca ajutor umanitar tarilor din Orientul Mijlociu afectate de campania sangeroasa a SI in Irak si in Siria.
Insa misterul si confuzia plutesc in continuare in jurul identitatii "jihadistului John". Oficiali americani si britanici afirma ca ei cred ca stiu cine este barbatul, dar ca nu au dezvaluit informatia. Acest lucru poate fi motivat prin faptul ca agentiile occidentale de informatii cred ca au mai mult de castigat din faptul ca pastreaza tacerea, apreciaza Aki Peritz, un fost ofiter CIA. "Ei pot exercita presiuni asupra familiei lui, asupra prietenilor lui", a declarat el pentru CNN. "Poate ca au o linie catre el. Poate ca stiu cine sunt verii lui, cine se duce in Siria, cine-l poate identifica. Însa daca spui in mod public tuturor cine este, care este adevarata sa identitate, atunci poate ca se va da la fund si va disparea", a adaugat acesta.
Potrivit unor informatii, "jihadistul John" a fost ranit intr-un atac aerian al coalitiei anti-SI conduse de catre Statele Unite. Insa inregistrarea video in care acesta apare marti sugereaza, in cazul in care chiar el este cel din imagini, ca este in viata si se simte suficient de bine pentru a profera amenintari cu moartea si a cere rascumparari. Aceasta posibila reaparitie ajuta masina propagandei SI, folosita de gruparea terorista sunnita pentru a aduna bani si a atrage recruti.
"Par neafectati - ca sunt capabili sa filmeze acest video cu acesti ostatici japonezi afara, la lumina zilei, probabil ca undeva in Siria", a declarat pentru CNN analistul pentru probleme legate de terorism Paul Cruickshank.
Dupa cinci luni si aproximativ 2.000 de atacuri aeriene de la inregistrarea video a SI cu asasinarea jurnalistului american James Foley, unul dintre cei mai faimosi calai pare sa fie in continuare liber, deplange postul american. Militari oficiali din cadrul serviciilor de informatii britanice si americane au refuzat sa comenteze in legatura cu acest lucru.
In opinia unor experti, problema consta in dificultatea infiltrarii unor comandouri in Siria, cu scopul de a ajunge la "jihadistul John". "SI opereaza in ceea ce numim teritoriu interzis", afirma unul.
O misiune a fortelor speciale americane a esuat, in iulie, sa-l localizeze pe Foley si alti ostatici, in Siria. "Incercarea de a-l salva pe domnul Foley este unul lucrurile care a facut Casa Alba foarte reticenta fata de o actiune agresiva", a declarat Tony Shaffer, un fost agent operativ din spionajul american, care a condus operatiuni speciale in Irak si Afganistan. Intre timp, odata cu apropierea termenului-limita, Guvernul Japoniei urmeaza sa ia o decizie cu privire la modul in care va raspunde ultimatumului.
Sursa: Mediafax
Etichete: recompensa, statul islamic, inregistrare,
Dată publicare:
21-01-2015 17:10