Misiuni de salvare in Marea Mediterana. Peste 4.500 de migranti, recuperati sambata in largul coastelor libiene

migranti

Numarul migrantilor care au fost salvati sambata din apele Marii Mediterane a ajuns la peste 4.500, fiind desfasurate 21 de operatiuni de salvare, a anuntat garda de coasta italiana, potrivit AFP.

Nava organizatiei Medici fara Frontiere a salvat peste 800 de persoane, in cadrul operatiunilor de salvare ce au avut loc in largul coastelor Libiei. Printre cei salvati se afla refugiati din Eritreea, Nigeria, Somalia, Libia, Siria si persoane originare din estul continentului african.

In cursul celor 21 de operatiuni de salvare au fost recuperati pasagerii de pe 19 ambarcatiuni mai mari si 12 barci. O femeie a fost gasita decedata intr-una din barcile pneumatice.

La operatiuni au participat o ambarcatiune a fortelor navale italiene, nava Bourbon Argos a organizatiei Medici fara Frontiere, o nava croata in cadrul misiunii agentiei europene Frontex, o ambarcatiune britanica si una germana in cadrul misiunii Eunavfor si garda de coasta italiana cu navele sale.

Peste 2.000 de migranti, salvati in prima parte a zilei

Citește și
ungaria
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Garda de coasta italiana a anuntat ca sambata in prima parte a zilei au fost salvati 2.281 de migranti in Marea Mediterana, in largul coastelor libiene, a informat AFP.

Potrivit sursei citate, au avut loc opt misiuni de salvare pe mare, in care a intervenit si organizatia Medici fara Frontiere, care a salvat cu nava sa 776 de persoane care se aflau in barci, informeaza Agerpres.

Garda de coasta italiana a salvat cu navele sale 1.137 de persoane de pe doua ambarcatiuni mai mari, 137 de persoane care se aflau intr-o barca pneumatica si care era aproape sa se dezumfle, insa aici a fost gasita si o femeie decedata, precum si alte 231 de persoane care se aflau tot in barci pneumatice aproape dezumflate.

Conform informatiilor furnizate de garda de coasta italiana, alte zece operatiuni de salvare se desfasoara in continuare.

Peste 750 de migranti salvati in largul Libiei

Peste 750 de migranti aflati la bordul a trei mici ambarcatiuni au fost salvati sambata in apele internationale in apropierea coastelor libiene de o nava a asociatiei Medici fara Frontiere (MFF), a declarat un purtator de cuvant, citat de AFP.

"Peste 750 de persoane au fost salvate de la ora 05.00 (03.00 GMT)", a declarat pentru AFP Yazan al-Saadi, director de comunicatii al MSF cu sediul la Beirut, care a precizat ca o patra operatiune de salvare este in prezent in curs.

"Sunt de mai multe nationalitati. Din fericire, toata lumea este sanatoasa", afirma un purtator de cuvant al MFF, Sami al-Soubaihi, aflat la bordul ambarcatiunii de salvare.

"Ne indreptam acum spre o a patra ambarcatiune si vom vedea care este situatia in cazul ei", a adaugat el.

Pe nava MFF se afla 26 de persoane, printre care specialisti in domeniul sanitar.

"Odata salvati, refugiatii beneficiaza de ingrijiri din partea MFF in caz de deshidratare sau alte probleme", a mai spus Saadi. "Apoi vor fi condusi in centrele noastre, in Italia sau in Grecia", a adaugat el.

In jur de o suta de migranti de origine africana au fost deja salvati vineri in largul Libiei.

Libia, cu cei 1.770 km de tarm, a devenit o placa turnanta pentru imigratia clandestina spre Europa. Calauzele profita de haosul care domina in tara macinata de violente si divizata intre doua guverne rivale, in care nu exista controale la frontiere.

Peste 430.000 de migranti si refugiati au traversat Marea Mediterana din luna ianuarie si aproape 2.750 au murit sau sunt dati disparuti dupa aceasta tentativa, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia

O fetita siriana de cinci ani s-a inecat sambata si mai multi alti migranti sunt dati disparuti dupa naufragiul ambarcatiunii lor care incerca sa ajunga in Grecia din Turcia, informeaza agentia de presa elena ANA, citata de AFP.

Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU

S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.

Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti
Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti "cauciucuri" sau "telefoane"

16 indivizi, 2 romani si 14 turci, au fost trimisi in judecata pentru trafic de migranti. Procurorii DIICOT spun ca erau foarte bine organizati si foloseau un limbaj codificat propriu.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, la ora locală 12:00, 01:00 ora României.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.