Conflictul dintre Corei ar putea declansa al 3-lea razboi mondial
Coreea de Sud a inceput, in cursul zilei de luni, manevrele militare in apropiere de granita cu Coreea de Nord. Un analist rus sustine ca un nou razboi mondial ar putea izbucni intrucat SUA sprijina Coreea de Sud, iar China sustine Coreea de Nord.
Analistul rus Aleksandr Vorontov, citat de cotidianul Nezavisimaia Gazeta, a anuntat ca, in cazul in care conflictul va escalada, este posibila o catastrofa ecologica, dar si probleme ca urmare a numarului mare de imigranti.
"In Coreea de Sud exista 20 de centrale nucleare, care ar putea fi distruse cu arme obisnuite. Aceasta inseamna 20 de noi Cernobiluri. De altfel, si in Coreea de Nord exista obiective nucleare", a declarat Vorontov, expert in cadrul Institutului de Orientalistica al Academiei de Stiinte din Rusia.
Actiunile militare din Peninsula Coreeana vor obliga tarile vecine, inclusiv Rusia, China si SUA, sa se pregateasca de lupta.
In opinia lui Vorontov, conflictul dintre cele doua Corei ar putea fi unul indelungat, putand se se transforme intr-un al treilea razboi mondial, in care SUA sa se confrunte cu China.
Incertitudine la ONU
Discutiile la Consiliul de Securitate al ONU, de duminica, asupra situatiei din Peninsula Coreeana, au esuat fara o declaratie finala, iar Rusia a avertizat ca, pentru a se opune tensiunilor tot mai puternice, comunitatea internationala nu mai are niciun "plan de actiune", relateaza AFP.
China a respins cererile tarilor occidentale de includere in declaratia finala a unei condamnari a Coreei de Nord, pentru bombardamentul de la 23 noiembrie contra insulei sud-coreene Yeonpyeong, in care au fost ucise patru persoane, au declarat diplomati din cadrul ONU.
Aproximativ opt ore de discutii formale intre cele 15 tari membre ale Consilului de Securitate si discutii private cu ambasadorii nord-coreean si sud-coreean s-au incheiat fara un acord pentru o declaratie finala.
"Nu am reusit sa facem o legatura intre toate puntile", a subliniat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin. El a adaugat, in fata jurnalistilor, ca eforturile continua, in mod neoficial, intre marile puteri, in incercarea de a pune toata lumea de acord asupa unei declaratii. Dar ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, presedinta in exercitiu a Consiliului de Securitate, a declarat, in fata presei, ca era "improbabil ca distanta" dintre pozitiile membrilor Consiliului sa poata fi acoperita.
China a respins o versiune rusa a proiectului de declaratie, care nu mentiona Coreea de Nord nominal intr-o fraza privind atacul si nici macar numele Yeonpyeong, au adaugat diplomatii.