Ministrul apărării de la Kiev: România a primit comenzi pentru furnizare de armament în Ucraina

Oleksii Reznikov

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a declarat marţi într-un interviu pentru televiziunea naţională că partenerii occidentali lucrează pentru aprovizionarea cu armament a ţării sale.

Acesta a precizat că deja au fost încheiate pentru 2023 numeroase contracte pentru furnizarea de arme şi muniţii, nominalizând între ţările care au primit astfel de comenzi şi România, relatează presa ucraineană.

Pentru anul viitor, au fost semnate deja multe contracte pentru furnizarea armelor şi muniţiilor necesare Ucrainei, iar ajutorul va fi primit pe tot parcursul anului, a declarat Oleksii Reznikov. Potrivit ministrului, comenzile au fost deja plasate, iar respectivii fabricanţi lucrează pentru a aproviziona Ucraina.
"Complexul militar-industrial american funcţionează deja. Unul dintre subiectele-cheie ale fiecărei reuniuni în format Ramstein (reuniuni la nivelul miniştrilor apărării din ţările care sprijină Ucraina - n.r.) este obligatoriu lansarea unor comenzi de producţie către ţările care sprijină astăzi Ucraina în acest război. Până în prezent, au fost deja plasate comenzi, şi nu numai în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a declarat Oleksii Reznikov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, conform News.ro.

"Şi o să vă spun sincer, fără să dezvălui mari secrete, pentru anul viitor avem deja o mulţime de contracte pentru a ne fi furnizate atât armele, cât şi muniţia necesară pentru acestea. Iar contracte similare, ştiu deja cu siguranţă, sunt informat de miniştrii apărării sau secretarii apărării din diferite ţări că şi ei au semnat deja contracte", a mai declarat Reznikov.
Ministrul a spus că Ucraina va primi armament şi asistenţă militară pe tot parcursul anului viitor. "Şi vreau să subliniez acest lucru: pe tot parcursul anului. Asta în mod sistematic, lunar, pentru a asigura stabilitatea rezistenţei noastre, stabilitatea capacităţii noastre de a învinge. Acesta este un aspect foarte important", a punctat Reznikov.

Oficialul a menţionat că prioritatea partenerilor occidentali este apărarea antirachetă şi antiaeriană a Ucrainei - prin frunizarea mai multor sisteme Iris-T, NASAMS, Crotale etc. - apoi vehiculele blindate, artileria şi muniţia pentru acestea.
În opinia ministrului ucrainean, întărirea armatei ucrainene cu avioane occidentale F-16, F-15 sau, poate, Gripen (avioane suedeze - n.r.) este doar o chestiune de timp. "Acestea sunt sisteme complexe care necesită întreţinere, instruire şi asistenţă. Prin urmare, partenerii noştri îşi consolidează capacitatea de a ne sprijini sistematic din punct de vedere tehnic şi logistic", a precizat el.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Atunci când comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a vorbit despre un necesar de 300 de tancuri, 600-700 de vehicule de luptă pentru infanterie, 500 de obuziere a avut în vedere nevoile unei operaţiuni specifice, dar pentru victoria finală şi recuperarea completă a teritoriilor ucrainene sunt necesare mai multe echipamente şi arme, a ţinut să precizeze Oleksii Reznikov.

"Aş vrea să clarific afirmaţiile generalului Zalujni (făcute într-un interviu pentru "The Economist" - n.r.), pentru că nu toată lumea a citit corect. El a spus că ar putea câştiga acest război în ansamblu, dar separat a precizat care sunt acele necesităţi pentru o operaţiune specifică. Prin urmare, da, pentru o operaţiune specifică aceste cifre sunt realiste", a declarat Reznikov la televiziunea naţională. "Dar pentru o victorie completă, pentru o eliberare completă a teritoriilor ucrainene aşa cum erau ele în 1991, inclusiv Crimeea, Doneţk şi Luhansk, desigur, sunt necesare mai multe echipamente şi arme, despre care îi informăm pe partenerii noştri", a subliniat ministrul.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

Stoltenberg, avertisment înainte să plece de la șefia NATO: „Trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul păcii”
Stoltenberg, avertisment înainte să plece de la șefia NATO: „Trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul păcii”

Jens Stoltenberg îi avertizează pe aliaţii de o parte şi de alta a Atlanticului împotriva oricărei tentaţii ”izolaţioniste”, într-un discurs de adio pe care-l susţine joi, cu câteva zile înainte de plecarea sa de la conducerea NATO.

Condamnare istorică. Fost ofițer CIA găsit vinovat de drogarea și agresarea a 28 de femei. Ce pedeapsă a primit
Condamnare istorică. Fost ofițer CIA găsit vinovat de drogarea și agresarea a 28 de femei. Ce pedeapsă a primit

Un fost ofițer CIA a fost condamnat miercuri la 30 de ani de închisoare pentru că a drogat, a abuzat sexual și a filmat mai multe femei fără consimțământul lor, într-unul dintre cele mai grave cazuri de abatere din istoria agenției.

 

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă

Un bărbat de 39 de ani, angajat al Serviciului de Pază și Protecție, și-a pierdut viața într-un teribil accident de circulație, produs în București. Era la volan și a virat în fața unui tramvai, care i-a strivit mașina de un stâlp.

Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”
Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”

Polițiștii au descins joi în Ferentari, la proprietatea temutului interlop Nuțu Cămătaru în căutarea unui cal de rasă pe care bărbatul l-ar fi luat fără acceptul stăpânului.