Ministrul adjunct de Externe al Rusiei: Războiul din Ucraina a început odată cu summit-ul NATO la București
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, a spus că Alianța Nord-Atlantică este responsabilă pentru izbucnirea războiului din Ucraina și totul a pornit de la summit-ul NATO de la București, din 2008.
Grushko, care este adjunctul lui Serghei Lavrov, a spus că în timpul conferenței de acum 14 ani a fost luată decizia ca Ucraina și Georgia să devină membre NATO, potrivit TASS.
Acum, alianța militară vestică a fost deja învinsă în Ucraina, a mai spus oficialul rus.
„Noi am spus că decizia pune o bombă cu ceas în inima securității europene”
„NATO a fost deja învins în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbușirea proiectului de transformare a Ucrainei în 'anti-Rusia'. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale alianței, noi am spus că decizia pune o bombă cu ceas în inima securității europene, iar dacă această decizie nu va fi reconsiderată, atunci mai devreme sau mai târziu va exploda”, a spus Grushko.
El a adăugat că NATO ar fi putut evita conflictul din Ucraina, dar alianța împingea Kievul să escaladeze: „Acum nu exprim o judecată, ci citez din numeroasele discursuri atât ale președintelui Federației Ruse [Vladimir Putin], cât și ale Ministrului de Externe [al Rusiei, Serghei Lavrov], iar ultimul avertisment de acest fel a fost făcut la reuniunea ministerială a OSCE de la Stockholm din decembrie 2021. NATO ar fi putut foarte bine să evite această catastrofă dacă alianța, după lovitura de stat de la Kiev, în loc să ofere sprijin militar-tehnic și militar autorităților de la Kiev, le-ar fi îndemnat să pună în aplicare pe deplin Acordurile de la Minsk, dar era important ca alianța să demonizeze Rusia și, de fapt, cu acțiunile sale nesăbuite, a împins Kievul să continue războiul fratricid declanșat de el”.
Grushko a mai spus că nimeni nu știe despre victoriile NATO, dar toată lumea știe rezultatele intervențiilor militare ale blocului. „În ceea ce privește înfrângerea și victoriile alianței. Nu știu nimic despre victorii, nimeni nu știe nimic. Dar rezultatele ingineriei socio-politice, geopolitice a intervențiilor militare NATO sunt cunoscute de toată lumea”, a spus el.
Ce spune Grushko despre impactul NATO asupra altor țări
„Aceștia sunt Balcanii sfâșiați, Libia și Siria devastate, Afganistanul, pentru care NATO a fost responsabil mai bine de 12 ani și care a fost predat 'comunității internaționale' în starea în care se află acum,” a adăugat Grushko.
În ajunul întâlnirii miniștrilor apărării din țările alianței, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că victoria Federației Ruse în conflictul din Ucraina ar fi o înfrângere pentru NATO, menționând că alianța nu ar trebui să permită astfel de un rezultat.
După summit-ul NATO de la București din aprilie 2008, alianța a spus că „aspirațiile euro-atlantice” ale Ucrainei și Georgiei de a deveni membre NATO sunt „binevenite”, dar președintele Rusiei Vladimir Putin a spus că imaginea „unui bloc militar puternic la graniţele noastre va fi interpretată în Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii noastre”.