Ministerul Rus de Externe: Rusia are dreptul de a instala arme nucleare in Crimeea

Ultima actualizare: 04-06-2015 07:06
putin, sevastopol - getty

Rusia are dreptul de a instala, in caz de necesitate, arme nucleare pe teritoriul sau, inclusiv in Crimeea, a declarat luni pentru agentia de presa RIA Novosti Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru neproliferare si controlul armelor.

"Evident, Rusia are dreptul de a-si instala arme nucleare in orice loc de pe teritoriul sau national, inclusiv in peninsula Crimeea, daca va fi nevoie", a declarat Ulianov, intr-un comentariu la afirmatiile ministrului ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, facute recent la o reuniune ministeriala a NATO la Antalya (mijlocul lunii mai).

In timpul unei inspectii inopinate privind capacitatea de lupta a fortelor strategice, Ministerul rus al Apararii isi anuntase intentia de a redisloca zece bombardiere strategice Tu-22M3, cu raza lunga de actiune, capabile sa transporte arme nucleare, dar nu a spus nimic despre vreun plan propriu-zis vizand trimiterea de focoase nucleare in Crimeea, relateaza Agerpres.

La randul sau, SUA si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibilitatea desfasurarii de arme nucleare ruse in Crimeea.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, "instalarea de arme nucleare in Crimeea ar fi cea mai grava incalcare a obligatiilor internationale de catre Rusia", inclusiv a Tratatului de neproliferarea armelor nucleare (TNP)."Orice fel de actiune sau chiar semnale din partea Rusiei despre insasi posibilitatea desfasurarii de arme nucleare in Crimeea va fi considerata o incalcare flagranta a tuturor normelor internationale", a avertizat Pavlo Klimkin. "In acest caz, comunitatea internationala ar trebui sa reactioneze in termenii cei mai duri", considera ministrul ucrainean de externe.

Crimeea si orasul-port Sevastopol, unde se afla baza Flotei Rusiei din Marea Neagra, au devenit regiuni ale Federatiei Ruse ca urmare a unui referendum desfasurat la 16 martie 2014, la care majoritatea locuitorilor din peninsula ar fi votat pentru alipirea la Rusia, potrivit Moscovei. Kievul si Occidentul pun la indoiala legalitatea acestui referendum si invoca "anexarea" ilegala a Crimeii de catre Rusia.

Serghei Naraskin, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), a declarat luni, intr-un interviu pentru TASS, ca Moscova exclude varianta renuntarii la peninsula Crimeea in schimbul ridicarii sanctiunilor occidentale, care afecteaza in prezent economia rusa."Nu vom da inapoi de la orientarea aleasa, iar a pune presiune pe noi este inutil", a adaugat el
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO