Text votat de deputații ruși. Ce nu mai au voie să facă soldații din armata rusă

Ultima actualizare: 13-02-2019 04:02
Militari rusi
Getty

Un text votat marţi de deputaţii ruşi le interzice militarilor să utilizeze smartphone-uri care permit să fie localizaţi prin GPS în timp ce se află în misiune sau să posteze informaţii despre operaţiunile în care sunt angrenaţi.

Acest vot a venit după o serie de postări pe reţelele sociale care au confirmat prezenţa militarilor în anumite teatre de conflict, relatează AFP, conform Agerpres. 

Potrivit acestui amendament la "legea privind statutul militarilor", adoptat în a doua lectură de camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, militarii ruşi "nu au dreptul de a publica pe internet informaţii privind apartenenţa lor la forţele armate ruse şi asupra eventualelor lor misiuni".

Acest text precizează că militarii "nu au nici dreptul de a comunica aceste informaţii mass-media" şi că interdicţia se extinde la "informaţii privind colegii lor, membrii familiei şi părinţi".

În plus, militarii nu vor mai avea dreptul să aibă la ei când se află "în exerciţiul funcţiunii" aparate electronice "care ar permite, prin intermediul internetului, să difuzeze date foto sau audiovizuale şi locaţia lor".

"Proiectul de lege vizează asigurarea securităţii personalului militar şi apărarea lor de acte ale serviciilor speciale ale altor ţări, precum şi ale organizaţiilor teroriste şi extremiste", precizează site-ul oficial al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Testul trebuie să fie adoptat şi într-o a treia lectură şi apoi validat de Senat, în general o formalitate, iar apoi trimis la promulgare preşedintelui rus Vladimir Putin.

Armata rusă a avut frecvent de suferit în ultimii ani de pe urma interesului militarilor săi pentru reţelele sociale, comentează AFP. Un militar rus a postat, de exemplu, pe Instagram, în 2014, în plin conflict în estul Ucrainei, două fotografii afişate ca geolocalizare în Ucraina, unde oficial armata rusă nu a intervenit.

La sfârşitul lui 2017, Ministerul rus al Apărării a început să furnizeze telefoane mobile cu un nivel ridicat de protecţie ofiţerilor săi superiori care au acces la documente sensibile, a anunţat ziarul Izvestia în februarie 2018.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO