Militari din Belarus, trimiși la granița cu Polonia după ce Lukaşenko a cerut sprijinul lui Putin. Reacția Poloniei

Ultima actualizare: 17-08-2020 12:08
Belarus
Getty

Armata belarusă intenţionează să desfăşoare în perioada 17-20 august exerciţii militare în apropierea centralei nucleare şi în regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, autoritățile poloneze anunțând că monitorizează situația.

Ministrul adjunct al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, a declarat că ''nici Polonia, nici alte ţări vest-europene nu se vor lăsa atrase în intriga pe care Lukaşenko încearcă să o pună la cale''.

''Urmărim ceea ce se întâmplă în Belarus, la fel ca toate ţările din NATO, şi vom fi atenţi şi la ceea ce se întâmplă la frontierele noastre. Nu vom fi pasivi în această observare'', a mai spus Skurkiewicz.

Duminică, în Belarus a avut loc cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a afirmat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Lukaşenko a anunțat, de asemenea, că o brigadă de asalt aerian va fi deplasată la frontiera vestică a ţării sale.

NATO a respins acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko conform cărora Alianţa Nord-Atlantică îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu Belarus, dar a precizat că monitorizează atent situaţia în urma realegerii contestate a liderului de la Minsk.

Oficialităţi poloneze analizează situaţia din Belarus cu reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai SUA. Varşovia este de părere că eventuale sancţiuni ale UE contra Belarusului ar trebui să fie impuse numai asupra persoanelor responsabile pentru folosirea forţei contra manifestanţilor şi pentru organizarea alegerilor, Polonia susţinând că scrutinul din 9 august trebuie să fie repetat.

Ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski a declarat pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna că Uniunea Europeană nu trebuie să introducă sancţiuni împotriva Belarusului fără a-i prezenta acestei ţări o alternativă la relaţiile sale strânse cu Rusia.

''Evident, nu este vorba despre includerea imediată a Belarusului pe orbita ţărilor asociate la UE, întrucât este prea devreme pentru asta. Totuşi, Belarusul trebuie să aibă posibilitatea unei cooperări reale cu ţările Uniunii Europene'', a spus Jablonski într-un interviu publicat luni de ziarul citat.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO