Anunț de ultimă oră al președintelui Belarusului. Ce spune Lukașenko despre organizarea de noi alegeri

Ultima actualizare: 17-08-2020 12:08

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară.

 

''Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)'', a spus liderul de la Minsk.

Noi manifestaţii erau în desfăşurare luni dimineaţă în faţa mai multor uzine şi a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opoziţiei, care a anunţat o grevă generală pentru a protesta împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la 9 august.

Demonstranţi purtând drapele alb şi roşii ale opoziţiei s-au reunit în faţa unei uzine de maşini grele unde Lukaşenko a sosit luni cu elicopterul, conform AFP.

 

Rusia și-a oferit sprijinul militar

 

De asemenea, mii de angajaţi au oprit lucrul la uzina de tractoare de la Minsk (MTZ).

Duminică, manifestanţi care scandau ''Demisia!'' au umplut centrul capitalei belaruse, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a anunţat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

 

UE și SUA denunță alegerile din Belarus: ”Nici libere, nici echitabile”

 

Uniunea Europeană a denunţat săptămâna trecută alegerile prezidenţiale ca fiind ’’nici libere, nici echitabile″ în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

″Alegerile prezidenţiale organizate duminică nu au fost nici libere, nici echitabile″⁣, afirmă Cei 27.

″Poporul Belarusului merită mai mult″⁣, este poziția Uniunii.

La rândul său, șeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat sprijinul pentru manifestanţii din Belarus, făcând apel la regimul de la Minsk să nu utilizeze forţa împotriva lor.

“Vrem ca poporul din Belarus să se bucure de libertăţile pe care le solicită, despre care crede că sunt în interesul său”, a declarat miercuri la Praga. 
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO