Milioane de americani riscă să își piardă locuințele, în urma pandemiei de Covid-19
Milioane de americani care și-au pierdut serviciul din cauza pandemiei riscă să rămână acum și fără locuințe.
Pentru că nu și-au plătit chiria luni în șir, proprietarii încearcă să obțină în instanță evacuarea lor. Asta deși guvernul federal a amânat scoaterea din case a anumitor categorii de rău-platnici, până la finalul anului.
Un centru de conferințe din capitala statului american Ohio a fost transformat în tribunal. Responsabilii au luat această decizie pentru ca oamenii să poată păstra distanța fizică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totul în condițiile în care, de pildă, în ziua în care reporterii CNN au ajuns acolo, erau puse în discuție 118 dosare de evacuare a chiriașilor rău-platnici. Printre ei se numără o imigrantă din Sierra Leone.
Umu Conteh: „Lucram într-un azil de bătrâni când m-am infectat cu COVID-19.”
Femeia s-a infectat cu noul virus în iunie. Preț de două luni nu a muncit, iar acum lucrează ca asistentă la domiciliu. Câstigă 12 dolari pe oră - prea puțin ca să-și plătească chiriile restante.
Umu Conteh: „Mi-au dat un termen de 30 de zile. Mă gândesc doar la copiii mei, unde o să mă duc cu ei?”
În aceeași situație se află nenumărați oameni din Statele Unite. Proprietarii caselor în care stau îi dau în judecată în ciuda unui moratoriu național care a suspendat până la sfârșitul anului - în anumite condiții - evacuările din locuințe.
Judecător: „Sunt cu siguranță vremuri fără precedent, din punctul meu de vedere.”
Mulți dintre cei care riscă să ajungă în stradă nici măcar nu știu de existența amânării. Sunt ajutați de voluntari și de avocați care le oferă asistență juridică gratuită.
Acești tineri se tem că vor rămâne fară un acoperiș deasupra capului. Au mers la tribunal împreună cu fetița lor de opt luni.
Shaylynn Webb, chiriaș: „Îmi pare rău... Da, e înfricoşător pentru ea, acesta e primul nostru apartament şi noi abia am intrat în lumea adulţilor.”
Bărbatul a reușit, de curând, să-și găsească un nou loc de muncă, dar datoriile depășesc posibilitătile financiare ale familiei. Oamenii vor afla abia peste o săptămână dacă pot rămâne în actuala locuință.
Shaylynn Webb, chiriaș: „E copleşitor şi ne e teamă, pentru că nu ştim ce se va întâmpla (în faţa instanţei, n.r.). Ne-ar putea spune să ne mutăm într-o săptămână şi habar nu mai am.”
În Statele Unite, rata șomajului este de 8,4 la sută. Asta înseamnă 13,6 milioane de americani fară un loc de muncă. Dintre aceștia, 837.000 au rămas fară serviciu doar săptămâna trecută.