Miliardar condamnat la moarte in Iran. Acuzatiile care au dus la o astfel de sentinta
Miliardarul iranian Babak Zanjani a fost condamnat la moarte pentru coruptie, a declarat duminica purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, citat de presa.
Arestat in decembrie 2013, Zanjani a fost acuzat de deturnarea a 2,8 miliarde de dolari din tranzactii petroliere neoficiale, care evitau sanctiunile internationale impuse Iranului.
"Verdictul in procesul lui Babak Zanjani si a altor doi acuzati a fost pronuntat. Au fost declarati vinovati de coruptie si condamnati la moarte. Totodata, au fost condamnati sa despagubeasca Compania nationala iraniana a petrolului (NIOC) si trebuie sa plateasca o amenda echivalenta cu o patrime din suma rezultata din spalarea de bani", a declarat Mohseni Ejeie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia nu este definitiva, iar Zanjani poate face recurs. Zanjani, in varsta de 41 de ani, era un influent om de afaceri care detinea numeroase societati, indeosebi o companie aeriana, care intre timp au fost confiscate. El a fost judecat intr-un rar proces public care a durat cateva luni. Zanjani a explicat ca in timpul guvernarii fostului presedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad, Ministerul Petrolului i-a cerut ajutorul pentru a repatria banii obtinuti din vanzarea petrolului in strainatate.
Incepand cu anul 2012, Teheranul intampina greutati in repatrierea acestor bani din cauza inaspririi sanctiunilor internationale impuse tarii ca urmare a programului sau nuclear. In timpul procesului, Zanjani a spus de mai multe ori ca este gata sa vireze acei bani, cerand Ministerului Petrolului sa-i puna la dispozitie un numar de cont intr-o banca straina, insa banii nu au fost niciodata returnati.