Reformatorii au castigat alegerile din Iran, conform rezultatelor partiale. Schimbarea prin care ar putea trece Teheranul

Ultima actualizare: 01-03-2016 06:59
alegeri Iran

Una dintre cele mai conservatoare tari din lume ar putea sa isi schimbe directia ca urmare a scrutinului de vineri.

Candidatii reformatori s-au clasat pe primul loc in alegerile legislative din Iran, potrivit unor rezultate partiale publicate sambata seara dupa numararea a 44% din buletinele de vot, relateaza AFP.

Un total de 1,3 milioane din 2,9 milioane de alegatori au votat vineri la Teheran in favoarea coalitiei reformatorilor si moderatilor care urmeaza sa obtina 29 din cele 30 de locuri in capitala.

Circa 55 milioane de iranieni au fost chemati sa ii aleaga pe cei 290 de membri ai parlamentului si 88 de membri ai Adunarii Expertilor, doua instante dominate de conservatori. Aceste alegeri au fost primele de la incheierea in iulie a unui acord intre marile puteri si Teheran asupra programului nuclear iranian, care ar trebui sa permita Iranului sa iasa din izolare si sa relanseze o economie slabita de aproape zece ani de sanctiuni internationale. Adunarea Expertilor este o institutie de clerici responsabili cu numirea si eventual cu demiterea liderului suprem iranian.

Rata participarii la alegerile legislative si cele pentru Adunarea Expertilor, desfasurate vineri in Iran, a fost de 58%, ceea ce inseamna ca la sectiile de votare s-au prezentat circa 32 de milioane dintre cei 55 de milioane de alegatori iranieni, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne iranian, Hossein-Ali Amiri.

Presedinte Rohani, ales in 2013, mizeaza pe o majoritate favorabila in parlament. Acest lucru ar ajuta la stabilirea, prin investitii straine asteptate, unei politici de reforme economice si sociale inainte de incheierea mandatului sau in 2017, noteaza France Presse. Reformatorii au boicotat partial scrutinul din 2012 pentru a protesta contra realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad in 2009, considerand acele alegeri frauduloase.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO