Miliardarii din Dubai isi traiesc ultimele clipe de liniste
Criza mondiala loveste in toata lumea! In tot acest tavalug de falimente si ajutoare de guvern de sute de miliarde de dolari, exista inca un loc in care bogatii planetei se mai pot amagi pentru o vreme ca traiesc intr-o mie si una de nopti.
Locul cu pricina se cheama Dubai si, pentru moment, printii petrolului cheltuiesc cat tot mapamondul, desi pierd cu gratie milioane de dolari la bursa.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
O tara stralucitoare, rasarita intre dune si care se rasfrange acum in mare. Pe una dintre nenumaratele plaje exclusiviste din Dubai petrecerile se tin lant. Au si de ce. Chiar daca si aici, in paradisul celor bogati si faimosi, norii recesiunii incep sa intunece orizontul de safir.
Da, numai ca una inseamna recesiunea in America, Europa sau chiar in Asia. Si cu totul alta sub soarele arzator al Golfului Persic. Desi ceva mai atenti la cheltuieli, printii petrolului nu vor sa renunte cu niciun chip la fastul care i-a facut faimosi in lumea intreaga.
Analistii economici avertizeaza ca nici macar Dubaiul nu-si mai permite inaugurari cu facturi de 25 de milioane de dolari. Seicii si emirii nu se tem insa. In ultimele decenii, au invatat cu totii sa-si reinventeze tara de cate ori este nevoie fara sa uite o clipa de traditie. Cea mai buna dovada: cursele de camile.
O traditie seculara, daca nu milenara, care acum se desfasoara in pas cu mileniul trei. Pana acum cativa ani, "corabiile desertului" puteau fi manate doar de copii sub 10 ani.
De cand folosirea minorilor a devenit ilegala, au aparut jockeii-roboti, controlati din atmosfera racoroasa a unei masini cu aer conditionat. Totul, in timp ce animalele de pe pista sunt incurajate de stapani pe calea undelor.
Spiritul din spatele curselor de camile se regaseste pretutindeni in emiratele petrolului.
Exemplul perfect este cel mai inalt turn din lume, inca neterminat. Si inca de pe acum, emirul din Dubai planuieste un zgarie-nori si mai maret, care va avea fix un kilometru inaltime.
Ramane de vazut daca vointa printului va fi mai puternica decat furtuna care va ravasi bursele de pe planeta, cel putin in urmatorii doi ani.