Mii de israelieni, inclusiv miniștri, cer colonii în Fâșia Gaza. „Trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul”
Câteva mii de israelieni favorabili restabilirii coloniilor în Fâşia Gaza, inclusiv miniştri, s-au adunat duminică seara la Ierusalim, îndemnându-l pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să ducă proiectul la bun sfârşit, informează AFP.
La miting au participat membri ai partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu şi alţi miniştri de extremă dreapta, în timp ce luptele s-au intensificat între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
„A sosit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară", a declarat ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben-Gvir, referindu-se la un grup de colonii israeliene stabilite cândva în Gaza. „Retragerea aduce războiul şi dacă nu mai vrem un 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi (...) să încurajăm" plecarea „voluntară" a palestinienilor din Gaza, a adăugat el.
Alţi 11 miniştri au fost prezenţi la întâlnirea, desfăşurată într-un centru de conferinţe din Ierusalim.
Vorbitorii au cerut expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza, considerând că restabilirea coloniilor este singura modalitate de a asigura securitatea Israelului.
Alţii au cântat „Acordurile de la Oslo au murit, poporul Israel trăieşte", cu referire la acordurile care ar trebui să conducă la coabitarea paşnică a celor două popoare, ratificate în 1993 de liderul OEP Yasser Arafat şi de prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton.
Adunarea demonstrează că o facţiune extremistă, multă vreme o minoritate în Israel, câştigă teren în prezent, cu riscul de a adânci şi mai mult diferenţele dintre Israel şi aliatul său american.
Israelul a ocupat Fâşia Gaza, precum şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967. Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc astăzi în Cisiordania în aşezări considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale, alături de trei milioane de palestinieni. Israelul, pe de altă parte, şi-a retras cetăţenii din 21 de colonii stabilite în Fâşia Gaza în 2005. Teritoriul găzduieşte 2,4 milioane de palestinieni, dintre care marea majoritate au fost strămutaţi de la începutul luptei în octombrie.
Prim-ministrul israelian nu a susţinut până acum niciodată planul de revigorare a coloniilor în Fâşia Gaza, declarând că proiectul "nu este un obiectiv realist" şi nu a organizat încă o reuniune a guvernului său dedicată perioadei de după război.
Guvernul premierului Netanyahu este cel mai religios şi ultranaţionalist din istoria ţării. El a făcut din extinderea aşezărilor din Cisiordania ocupată o prioritate de la venirea la putere, la sfârşitul anului 2022. Dar politica sa este în contradicţie deschisă cu abordarea SUA, aliatul neclintit al Israelului.
La începutul acestui an, Ben Gvir, care este şi liderul partidului de extremă dreaptă pro-colonişti Forţa Evreiască, a cerut revenirea coloniştilor în Fâşia Gaza după război, a doua zi după un apel similar din partea unui alt ministru de extremă dreapta, cel al Finanţelor, Bezalel Smotrich.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a calificat comentariile acestor miniştri drept "iresponsabile".