Migranții sirieni au luat cu asalt granița Greciei. Au fost opriți cu gaze lacrimogene

Ultima actualizare: 29-02-2020 14:03

Tensiunile escaladează la graniţa dintre Grecia şi Turcia. Grănicerii eleni au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a opri zeci de migranţi care au încercat să intre ilegal în ţară.

S-a ajuns în această situație după ce, fără anunțarea unei decizii oficiale, Turcia și-a deschis ieri porțile spre Europa pentru refugiații din Siria, susţinând că nu mai poate să îi găzduiască.

Odată cu apariția primelor grupuri de migranți care au încercat să intre în Grecia s-a ajuns la ciocniri sporadice cu forțele de ordine. Drept urmare, autoritătile elene au decis închiderea punctului de frontieră vizat. Iar șeful guvernului de la Atena a anunțat pe contul său de Twitter că intrările ilegale pe teritoriul Greciei nu vor fi permise sub nicio formă. Așa că măsurile de securitate la granița cu Turcia au fost sporite.

Michalis Chrysochoidis, ministrul grec al Ordinii Publice: „E foarte trist ce se întâmplă de cealaltă parte a frontierei (în Turcia), faptul că oameni nefericiți sunt nevoiți să se adune la frontierele noastre sperând să poată intra în ţară fără documente de călătorie. Răspunsul nostru este că țara noastră îi primeşte pe toţi cei care au documente legale de călătorie, dar nu putem acceptă persoane din alte ţări care nu dețîn documente legale.”

Și Bulgaria susține că este pregătită să desfăsoare la granița cu Turcia aproximativ 1.000 de soldați, dar și echipamente militare pentru a opri valul de migranți.

Boyko Borissov, Primierul Bulgariei: „În acest moment există o amenințare reală din cauza evenimentelor care se petrec acolo. Când se luptă cu rachete, oamenii încep să fugă şi panica este imensă.”

Citat de presă, un oficial turc a declarat că în așteptarea sosirii iminente a refugiaților din Siria, poliția turcă, serviciile pazei de coastă și de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe migranți să ajungă - pe uscat și pe mare - în Europa, dacă vor asta.

Potrivit presei apropiate puterii, decizia de deschidere a porților spre Europa a fost luată joi noapte, în cursul unui Consiliu de Securitate Extraordinar, prezidat de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Reuniunea de urgență a fost convocată după un raid aerian al forțelor guvernamentale siriene în care au fost uciși cel puțin 33 de militari turci într-o regiune din nord-vestul Siriei.

Președinții rus Vladimir Putin și turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică în încercarea de a detensiona situația și ar urmă să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta problema.

Uniunea Europeană a cerut Turciei să respecte acordul din 2016, prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii. Aproximativ 3,6 milioane de refugiați se află în prezent în Turcia. Cei mai mulți dintre ei sunt sirieni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO