MI5 avertizează că un agent al serviciilor secrete chineze este activ în Parlamentul britanic

Ultima actualizare: 13-01-2022 18:18
parlament, marea britanie
Getty

Serviciul britanic de Informaţii Interne (MI5) a emis un avertisment rar pentru parlamentari, potrivit căruia un agent chinez s-a infiltrat în Parlament pentru a interveni în politica britanică, potrivit BBC.

O alertă a serviciului de securitate a transmis că este vorba despre Christine Ching Kui Lee, care "a stabilit legături" pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) cu actuali și aspiranți la funcția de parlamentar.

Aceasta a făcut apoi donații către politicieni, finanțarea provenind de la cetățeni străini din China și Hong Kong.

Decizia vine după o investigație "semnificativă și de lungă durată" a MI5, au declarat surse de la Whitehall pentru BBC.

Serviciul de securitate a declarat că orice persoană contactată de Christine Ching Kui Lee ar trebui să fie "conștientă de afilierea ei" și de "misiunea acesteia de a promova agenda PCC".

S-a cerut deportarea lui Christine Ching Kui Lee

Parlamentarul conservator și fostul lider al partidului, Sir Iain Duncan Smith, a adus în discuție alerta în Camera Comunelor, confirmând că aceasta a fost trimisă prin e-mail parlamentarilor de către președintele Parlamentului.

Sir Iain Duncan Smit a spus că este "o chestiune de mare îngrijorare", solicitând ca Lee să fie deportată și cerând guvernului să facă o declarație în fața Parlamentului.

Fostul ministru al Apărării Tobias Ellwood a cerut, de asemenea, o declarație în Camera Comunelor, adăugând: "Acesta este genul de interferență în zona gri pe care acum o anticipăm și la care ne așteptăm din partea Chinei. Dar faptul că s-a întâmplat în acest Parlament, trebuie să existe o reacție de urgență din partea acestui guvern".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO