Mesajul unui ministru britanic pentru europenii care nu au primit drept de ședere: Pregătiți-vă să fiți dați afară din UK
Cetățenii din UE cărora le-a fost refuzat dreptul de a mai rămâne în Marea Britanie ar trebui să părăsească țara, altfel vor fi dați afară, a declarat ministrul britanic pentru imigrație Kevin Foster.
„Cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și care rămân în țară, vor sta ilegal în Regatul Unit”, a declarat Foster într-un interviu pentru La Repubblica, citat de Politico. „Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”, iar în caz contrar, autoritățile din domeniul imigrației „îi vor obliga să plece”, a adăugat el.
Aproximativ 5,4 milioane de cetățeni europeni au primit drept de ședere în Marea Britanie. "În 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat", potrivit lui Foster.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cei care au avut motive întemeiate pentru care nu au depus cererile până la termenul limită încă mai pot aplica. Avem măsuri de protecție pentru cei care nu au aplicat încă, dar care ar putea fi în continuare eligibili”, a spus acesta.
Cu toate acestea, Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Executivul de la Londra a decis, sâmbătă, să acorde până la 10.500 de vize temporare pentru a acoperi lipsurile.
Aceste permise pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, sunt menite să atenueze lipsa flagrantă de şoferi de camioane, dar şi de personal în sectoare cheie ale economiei britanice, cum ar fi creşterea păsărilor.
În ultimele zile şi în pofida apelurilor din partea guvernului de a nu intra în panică, benzinăriile au fost luate cu asalt din cauza rupturilor de stoc care afectează şi produsele agroalimentare.
Această decizie de redeschidere a porţilor pentru imigranţi profesionali contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui executiv continuă să insiste că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.
Mai multe luni, Guvernul britanic a încercat să evite această decizie, în pofida avertismentelor venite din partea mai multor sectoare economice şi a deficitului estimat de 100.000 de şoferi de camioane.
Pe lângă aceste vize temporare de muncă, alte măsuri excepţionale vor trebui să permită asigurarea aprovizionării înaintea sărbătorilor de Crăciun, a declarat secretarul pentru transporturi Grant Shapps.