Rusia a primit „primele sute de drone iraniene”, pentru războiul din Ucraina. Modelele care concurează cu Bayraktar
SUA anunță că primul transport ce include sute de vehicule aeriene iraniene fără pilot la bord a sosit în Rusia și că aceste arme vor fi folosite pe frontul din Ucraina.
Statele Unite confirmă că Rusia a primit două tipuri de drone din Iran, Mohajer-6 și Shahed-129 (foto articol), a declarat pentru POLITICO purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Todd Breasseale, coroborând rapoartele anterioare. Dronele pot fi folosite pentru a efectua bombardamente, război electronic și direcționare, a precizat el.
Această tranșă inițială face probabil parte din planurile Moscovei de a importa "sute" de drone iraniene de diferite tipuri, pe care Rusia intenționează să le folosească pe câmpul de luptă din Ucraina, a spus Breasseale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, Breasseale a precizat că informațiile indică faptul că dronele din transferul inițial au înregistrat deja o serie de defecțiuni.
The White House confirmed that Iran had handed over drones to Russia
It is about Mohajer-6 and Shahed series UAVs.
"Russian transport planes were loaded with UAV equipment in #Iran and then they flew from Iran to #Russia," said White House spokeswoman Karin Jean-Pierre. pic.twitter.com/Cq7gNGDaXg
— NEXTA (@nexta_tv) August 30, 2022
Rusia, satelit cu "capacități semnificative de spionaj" în numele Iranului
De asemenea, el a precizat că forțele rusești din Ucraina suferă din cauza lipsei de aprovizionare, în parte din cauza sancțiunilor și a controalelor la export. Acest lucru forțează Rusia să depindă de "națiuni nesigure precum Iranul" pentru a-și acoperi nevoile.
"Faptul că Rusia își aprofundează alianța cu Iranul este un lucru pe care întreaga lume - și în special cei din regiune - ar trebui să îl urmărească și să îl vadă ca pe o amenințare profundă. Vom aplica cu fermitate toate sancțiunile americane atât în ceea ce privește comerțul cu arme rusești, cât și cele iraniene și vom fi alături de aliații și partenerii noștri din întreaga regiune împotriva amenințării iraniene", a afirmat Breasseale.
Înalți oficiali americani au avertizat de săptămâni întregi în legătură cu cooperarea Rusiei cu Iranul. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat pentru CNN în iulie că SUA deținea informații care indică faptul că Iranul "se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri (aeronavă fără pilot), inclusiv UAV-uri capabile să transporte arme" pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.
Operatorii ruși au fost instruiți în Iran timp de câteva săptămâni, ca parte a acordului pentru transferul de UAV-uri, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a cerut să rămână anonim pentru a discuta o chestiune sensibilă.
Dincolo de transferurile de drone, SUA au văzut rapoarte recente potrivit cărora Rusia a lansat un satelit cu "capacități semnificative de spionaj" în numele Iranului, a precizat purtătorul de cuvânt.
"Acest lucru demonstrează că, în timp ce Rusia suportă costuri pe câmpul de luptă din Ucraina, întâmpină dificultăți în a-și susține propriile arme, deoarece se uită la țări precum Iranul pentru capacități de susținere a forțelor sale", potrivit purtătorului de cuvânt.
SUA încearcă să tempereze relațiile cu Iranul
"De asemenea, acest lucru demonstrează necesitatea implicării SUA în regiune, astfel încât să nu lăsăm un vid pentru China sau Rusia", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Vestea că primele drone iraniene au ajuns în Rusia vine în contextul în care grupurile militante susținute de Iran continuă să alimenteze violențe împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu. Președintele Joe Biden a ordonat săptămâna trecută lovituri aeriene împotriva unor facilități de infrastructură folosite de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran în Siria, ceea ce a provocat o serie de atacuri de tip "dus-întors" între forțele americane și cele susținute de Iran în această țară.
Administrația Biden încearcă să găsească un echilibru dificil în relațiile cu Teheranul, în timp ce negociatorii fac progrese în vederea revitalizării acordului nuclear din 2015, după mai mult de un an de discuții.