Rusia a primit „primele sute de drone iraniene”, pentru războiul din Ucraina. Modelele care concurează cu Bayraktar

drona iran, shahed
IMAGO

SUA anunță că primul transport ce include sute de vehicule aeriene iraniene fără pilot la bord a sosit în Rusia și că aceste arme vor fi folosite pe frontul din Ucraina.

Statele Unite confirmă că Rusia a primit două tipuri de drone din Iran, Mohajer-6 și Shahed-129 (foto articol), a declarat pentru POLITICO purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Todd Breasseale, coroborând rapoartele anterioare. Dronele pot fi folosite pentru a efectua bombardamente, război electronic și direcționare, a precizat el.

Această tranșă inițială face probabil parte din planurile Moscovei de a importa "sute" de drone iraniene de diferite tipuri, pe care Rusia intenționează să le folosească pe câmpul de luptă din Ucraina, a spus Breasseale.

Cu toate acestea, Breasseale a precizat că informațiile indică faptul că dronele din transferul inițial au înregistrat deja o serie de defecțiuni.

Rusia, satelit cu "capacități semnificative de spionaj" în numele Iranului

De asemenea, el a precizat că forțele rusești din Ucraina suferă din cauza lipsei de aprovizionare, în parte din cauza sancțiunilor și a controalelor la export. Acest lucru forțează Rusia să depindă de "națiuni nesigure precum Iranul" pentru a-și acoperi nevoile.

Citește și
ucraina kiev expozitie
Reacțiile oamenilor din Kiev, după ce străzile orașului s-au umplut de zeci de blindate rusești distruse

"Faptul că Rusia își aprofundează alianța cu Iranul este un lucru pe care întreaga lume - și în special cei din regiune - ar trebui să îl urmărească și să îl vadă ca pe o amenințare profundă. Vom aplica cu fermitate toate sancțiunile americane atât în ceea ce privește comerțul cu arme rusești, cât și cele iraniene și vom fi alături de aliații și partenerii noștri din întreaga regiune împotriva amenințării iraniene", a afirmat Breasseale.

Înalți oficiali americani au avertizat de săptămâni întregi în legătură cu cooperarea Rusiei cu Iranul. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat pentru CNN în iulie că SUA deținea informații care indică faptul că Iranul "se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri (aeronavă fără pilot), inclusiv UAV-uri capabile să transporte arme" pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

Operatorii ruși au fost instruiți în Iran timp de câteva săptămâni, ca parte a acordului pentru transferul de UAV-uri, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a cerut să rămână anonim pentru a discuta o chestiune sensibilă.

Dincolo de transferurile de drone, SUA au văzut rapoarte recente potrivit cărora Rusia a lansat un satelit cu "capacități semnificative de spionaj" în numele Iranului, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Acest lucru demonstrează că, în timp ce Rusia suportă costuri pe câmpul de luptă din Ucraina, întâmpină dificultăți în a-și susține propriile arme, deoarece se uită la țări precum Iranul pentru capacități de susținere a forțelor sale", potrivit purtătorului de cuvânt.

SUA încearcă să tempereze relațiile cu Iranul

"De asemenea, acest lucru demonstrează necesitatea implicării SUA în regiune, astfel încât să nu lăsăm un vid pentru China sau Rusia", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Vestea că primele drone iraniene au ajuns în Rusia vine în contextul în care grupurile militante susținute de Iran continuă să alimenteze violențe împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu. Președintele Joe Biden a ordonat săptămâna trecută lovituri aeriene împotriva unor facilități de infrastructură folosite de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran în Siria, ceea ce a provocat o serie de atacuri de tip "dus-întors" între forțele americane și cele susținute de Iran în această țară.

Administrația Biden încearcă să găsească un echilibru dificil în relațiile cu Teheranul, în timp ce negociatorii fac progrese în vederea revitalizării acordului nuclear din 2015, după mai mult de un an de discuții.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 189. Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov

Gorbaciov
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.

mihail gorbaciov, vladimir putin
Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov. Reacțiile liderilor din întreaga lume

Președintele rus Vladimir Putin își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru moartea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov. Mesaje de condoleanțe au fost transmise și de alți lider ai lumii.

Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la New York pentru a participa la dezbaterea generală a Adunării Generale a ONU, potrivit unor diplomaţi.

 

Kievul transmite că nu va ataca teritoriul Rusiei cu rachete americane
WP: Rusia a căzut în plasa Ucrainei. Kremlinul a distrus sisteme HIMARS false, din lemn, cu rachete Kalibr scumpe

Armata lui Vladimir Putin ar fi irosit rachete de croazieră Kalibr, în valoare de milioane de dolari, pentru a distruge sisteme antirachetă HIMARS din Ucraina. Țintele invadatorilor au fost, însă, niște momeli din lemn.

mihail gorbaciov
Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dus la destrămarea URSS

Mihail Gorbaciov a murit, marți 30 august, la vârsta de 91 de ani. Fostul lider al Uniunii Sovietice suferea de mai mulți ani de o „boală grea”. Gorbaciov va rămâne în istoria mondială drept artizanul prăbușirii URSS.  

Nord Stream
Rusia a oprit temporar fluxul de gaze prin gazoductul Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri dimineaţa fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o acţiune temporară anunţată în avans.  

zaporojie, centrala nucleara
Inspectorii AIEA au ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de centrala nucleară

Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de mers cu maşina de centrala nucleară, aflată în orașul Energodar.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Preşedintele Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează pe toată linia frontului

Forţele ucrainene sunt în ofensivă pe toată linia frontului, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citește și...
Frații Bayraktar promit că nu vor vinde celebrele lor drone lui Vladimir Putin
Frații Bayraktar promit că nu vor vinde celebrele lor drone lui Vladimir Putin "indiferent de câți bani ni se oferă"

Cei doi frații care conduc compania turcească Baykar, specializată în drone militare, au declarat că susțin pe deplin Ucraina și că nu vor vinde armele lor Rusiei "indiferent de câți bani ni se oferă".

Reacțiile oamenilor din Kiev, după ce străzile orașului s-au umplut de zeci de blindate rusești distruse
Reacțiile oamenilor din Kiev, după ce străzile orașului s-au umplut de zeci de blindate rusești distruse

Ucrainenii pun presiune pe apărarea antiaeriană rusă din Crimeea. De două zile, mai multe drone survolează Sevastopolul, dar și alte orașe din peninsulă.

Cerere uriașă pentru temutele drone Bayraktar TB2. Producătorul turc are o listă de așteptare de trei ani | GALERIE FOTO
Cerere uriașă pentru temutele drone Bayraktar TB2. Producătorul turc are o listă de așteptare de trei ani | GALERIE FOTO

Baykar, celebrul producător turc de drone care a furnizat vehicule aeriene fără pilot la bord folosite de Ucraina împotriva invaziei rusești, spune că cererea a crescut atât de mult încât are o listă de așteptare de trei ani.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.