Hollande catre Grecia: "Atentie! Ce veti decide la 17 iunie va avea consecinte pentru toata lumea"

Ultima actualizare: 22-10-2012 11:37
Francois Hollande

Francois Hollande, si-a exprimat dorinta ca "grecii sa aleaga Europa" la alegerile legislative din 17 iunie, si le-a transmis respectul sau, criticand declaratiile directoarei FMI care le-a cerut acestora sa-si plateasca impozitele, scrie AFP.

"Grecii trebuie confruntati cu responsabilitatile lor: atentie, ce veti decide la 17 iunie va avea consecinte, pentru voi si pentru noi", a declarat Hollande pentru postul public de televiziune France 2.

Partidul radical de stanga Syriza, creditat cu 21 pana la 28 la suta dintre intentiile de vot, a anuntat prin intermediul presedintelui sau, Alexis Tsipras, ca vrea ca Grecia sa ramana in Zona euro, dar si "sfarsitul memorandumului", acest plan de austeritate impus Greciei si negociat de guvernele precedente cu Troika (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

"Dar noi va respectam. Eu va respect. Este o schimbare fata de perioada anterioara", a adaugat Hollande, intrebat despre declaratiile directoarei generale a FMI, fostul ministru francez Christine Lagarde.

Directoarea FMI a generat reactii puternice, afirmand intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian ca "grecii ar trebui sa inceapa prin a se ajuta colectiv" prin "a-si plati impozitele", declarandu-se mai putin preocupata de soarta grecilor decat de cea a copiilor din Africa.

"Consider ca grecii au dat multe in ultima perioada, in termeni de putere de cumparare, de renuntare la drepturi. Este adevarat ca exista greci foarte bogati care evita impozitele, si lucrul acesta nu trebuie acceptat. Dar nu cred ca aceasta este cea mai buna modalitate de a le spune grecilor: stiti, trebuie sa va priviti situatia in raport cu africanii care duc o viata mai grea decat a voastra", a declarat presedintele francez.

"Aceasta inseamna respect. Eu sunt pentru respect", a conchis el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO