Mesaj categoric al Beijingului în timpul vizitei lui Antony Blinken: China nu va face niciun compromis privind Taiwanul
China nu va face absolut niciun compromis privind Taiwanul, i-a declarat luni şeful diplomaţiei chineze secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat în vizită în Beijing.
După două zile de diplomaţie bilaterală intensivă, Antony Blinken a fost primit și de președintele Și Jinping. Au discutat nu doar despre Taiwan, ci și despre războiul din Ucraina. „Nu susținem independența Taiwanului, dar ne temem de anumite acțiuni provocatoare ale Chinei”, a declarat ulterior Blinken.
Deși inițial a circulat doar ca zvon această posibilitate, preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit luni pe șeful diplomației americane. Liderul chinez a salutat "progresele" şi "acordurile în anumite chestiuni specifice" dintre Beijing şi Washington.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Am avut o discuție importantă cu președintele Xi Jinping și, de asemenea, conversații sincere, substanțiale și constructive cu omologii mei, Wang Yi și Chen Gong. Am convenit că e nevoie să ne stabilizam relațiile. Relația dintre SUA și China este una dintre cele mai pline de consecințe pe plan mondial. SUA și China au obligația să-și administreze în mod responsabil legătura, asta fiind în interesul nostru și al lumii întregi.”
Blinken a discutat mai bine de 3 ore, cu ușile închise, cu principalul responsabil de politica externă a Chinei, Wang Yi.
Kristie Lu Stout: „Oficialii americani au spus că principalul obiectiv al lui Blinken în Beijing este restabilirea canalelor de comunicații, mai ales la nivel militar. Înaintea întâlnirilor de astăzi, duminică, a purtat discuții timp de 7 ore și jumătate cu ministrul chinez de externe, Chen Gang, în urma cărora au convenit să mențină contactele la nivel înalt. Chen a acceptat invitația în SUA și a pledat pentru o relație stabilă cu SUA, ceea ce e semnificativ. China a ținut să spună răspicat că Taiwanul este în centrul celor mai importante interese ale Chinei, este subiectul cel mai încărcat de consecințe și prezintă cel mai pronunțat risc în relațiile sino-americane.”
În ultimele ore petrecute în Beiiing, Antony Blinken s-a întâlnit cu oameni de afaceri americani din China, care activează în domeniul sănătăţii, al automobilelor şi al divertismentului. Este semnificativ, de altfel, și faptul că Și Jinping l-a primit săptămâna trecuta și pe fostul patron al Microsoft şi filantrop Bill Gates.
Simultan cu această ofensivă diplomatică americană, șeful guvernului chinez Li Qiang s-a aflat luni în Berlin, de unde vă ajunge și la Paris.
Cel mai mare partener comercial al Germaniei şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector auto, China a fost favorizată de Berlin în mandatele Angelei Merkel. Însă Germania şi-a înăsprit tonul în faţa ameninţărilor la adresa Taiwanului. Pandemia şi perturbarea comerţului internaţional au deschis ochii germanilor asupra dependenţei excesive de China. Cuvântul de ordine este acum diversificarea parteneriatelor economice. Ba chiar în strategia de securitate națională a Germaniei, dezvăluită săptămână trecuta, China este descrisă drept o forță ostilă.