Merkel vrea o reglementare pentru o mai buna protectie a datelor private ale europenilor pe Internet
Cancelarul german Angela Merkel a aparat duminica ideea crearii unei reglementari europene in vederea unei mai bune protectii a datelor private ale europenilor pe Internet, intr-un interviu pentru televiziunea publica.
Ea si-a exprimat dorinta ca "societatile de Internet, Facebook, Google si altele, sa fie obligate sa spuna tarilor europene cui transmit datele" utilizatorilor lor. O asemenea masura este necesar, in opinia sa, sa faca "parte dintr-un acord european privind protectia datelor".
Intr-o reuniune a ministrilor europeni ai Afacerilor Interne si Justitiei la sfarsitul saptamanii, Germania va apara "o pozitie foarte stricta", a dat ea asigurari.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ea a evocat totodata rezultatele vizitei la Washington, saptamana trecuta, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, in vederea obtinerii unor clarificari din partea Guvernului american, in unor dezvaluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicatiilor electronice de catre Statele Unite.
"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne ca nu exista un spionaj industrial vizand intreprinderi germane", a dat ea asigurari.
Merkel a apreciat ca "vitala", saptamana aceasta, activitatea serviciilor de informatii in statele democratice, intr-un interviu pentru saptamanalul Die Zeit, aparand in mod implicit autoritatile americane.
Impreuna cu Statele Unite, "actionam impotriva terorismului, insa, pe de alta parte, este necesar sa fie asigurata protectia datelor cetatenilor", a declarat ea duminica.
Dezvaluiri ale fostului consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden despre programul de supraveghere al Statelor Unite au provocat emotie in Germania, o tara marcata de doua dictaturi - national-socialismul si apoi comunismul in fosta Germanie de Est - care au spionat cetateni in mod sistematic.
Subiectul a intrat in campania electorala, cu aproximativ doua luni inainte de alegerile legislative, opozitia acuzand-o pe Merkel ca a fost la curent cu spionarea unor cetateni germani.
Principalul sau opozant, social-democratul Peer Steinbrück, a reclamat crearea unei comisii de ancheta a Parlamentului, in editia de duminica a cotidianului Bild. "In calitate de cancelar, doamna Merkel a depus juramantul sa protejeze poporul german. De-acum aflam ca s-a adus atingere in mod masiv drepturilor fundamentale ale cetatenilor germani", a declarat el in acest inteviu.