Merkel, ţinta simpatizanţilor dreptei naţionaliste. ”Dă impresia că ar controla totul, dar este fals”

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Sambata 16 Septembrie 2017 20:42
Categorie: Internaţional
angela merkel

Angela Markel este marea favorită în alegerile germane de săptămâna viitoare, dar este totodată ţinta privilegiată a simpatizanţilor dreptei naţionaliste, care vin să o conteste la mitingurile ei, relatează AFP.

Aproape peste tot unde face campanie Merkel, aceşti ”cetăţeni furioşi”, care poartă pancarte cu mesajul ”Cară-te!” sau ”Merkel trebuie să plece!”, şi care uneori recurg la roşii ca proiectile, caută să-i perturbe discursurile cancelarului conservator.

Departe de a reprezenta un val spontan de nemulţumire faţă de şefa Executivului, majoritatea acestor acţiuni poartă amprenta Alternativei pentru Germania (AfD).

Această mişcare populistă de dreapta urmează să intre în Camera inferioară a Parlamentului prin scrutinul de la 24 septembrie şi înregistrează, de două săptămâni, o creştere notabilă în sondaje, urcând de la 7-8% la 10-12%.

Cei mai mulţi dintre cei care vin să provoace perturbări la mitinguri vin cu postere AfD, partid a cărui popularitate s-a alimentat din temerile legate de sosirea în Germania, începând din 2015, a peste un milion de refugiaţi.

VIAŢĂ ”GREA ÎN GERMANIA”

Sâmbătă, la Binz, unde Merkel participa la un miting, o mână de activişti cu pancarte AfD a încercat să-i perturbe discursul. Dar pentru că erau prea departe, strigătele lor de-abia se auzeu.

”Ea dă impresia că ar controla totul, dar este fals”, a apreciat Helmut Michel, care avea un afiş anti-Merkel în mână. În opinia sa, ţara nu va putea să integreze atât de mulţi străini, deoarece ”viaţa este deja destul de grea în Germania”.

Cu toate acestea, criza migranţilor, care a afectat-o o vreme pe Merkel, a trecut în mare parte în plan secund, după ce afluxul nou-veniţilor s-a oprit. Iar un al patrulea mandate pare sigur.

”De fapt furia nu este alimentată doar de politica migraţiei a lui Merkel, ci şi de neputinţa, de sentimentul de a nu fi luaţi în serios de «cei de sus»”, sublinia recent revista Der Spiegel.

Marea coaliţie de centru cu social-democraţii, din ultimii patru ani, ”nu a făcut aproape nimic pentru a-i linişti pe aceşti alegători”, subliniază Timo Lochocki, un politolog la German Marshall Fund.

Iar ”tot mai mulţi alegătri contestatari, dar şi conservatori sătui de planurile financiare de salvare în zona euro, se duc către drepata”, în braţele AfD, adaugă el.

În continuare antieuro, ca atunci când a fost înfiinţat în 2013, AfD face campanie cu un program antiislam şi anit-Merkel. Liderii partidului sunt criticaţi cu regularitate din cauza derapajelor lor rasiste sau a îndemnurilor la sfârşitul politicii de ispăşire a crimelor naziste.

În opinia lui Nico Siegel, şeful Institutului de sondare Infratest dimap, AfD a devenit ”aspiratorul tuturor nemulţumiţilor”.

GĂLĂGIE

Cum toate partidele tradiţionale resping AfD, susţinătorii săi au sentimentul că trebuie să facă gălăgie pentru a-şi face vocea auzită.

”Alegătorii furioşi se simt într-o poziţie slabă, pentru că ei ştiu că, chiar dacă votează cu alţii (...), nu vor scăpa de Merkel”, subliniază Lochocki.

De altfel, Merkel şi strategia sa permanentă care constă în a evita subiectele cele mai controversate alimentează frustrarea acestor cetăţeni furioşi, sublinia recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

”Cancelarul a devenit un obiect al polarizării, în contextul în care stilul său politic este exact la celălalt capăt”, subliniază cotidianul.

Însă, la vârsta de 63 de ani şi cu 12 ani de putere în spate, cea vizată vede lucrurile altfel.

”Oamenii care fluieră şi strigă refuză să asculte”, i-a acuzat ea, adăugând că intenţionează să-şi continue mitingurile, inclusiv în locuri ”inconfortabile”, într-un interviu pentru Berliner Zeitung.

”Cei care aruncă cu roşii se comportă ca nişte copii. Asta nu aduce nimic”, a apreciat Helmut Wessling, un pensionar venit să asiste la mitingul de la Binz. El va vota fără să ezite cu Merkel.

 

 

angela merkel Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală
Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul "inacceptabil" al premierului Orban
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Militari americani la granita cu Mexicul
Donald Trump laudă militarii trimiși la granița cu Mexicul: „O barieră puternică”
Suma uriașă cheltuită de Melania Trump pentru o singură noapte de cazare la un hotel
Străzile din Londra, blocate de mii de persoane. Oamenii, supărați de Guvernul Theresei May
Atac sinucigaș lângă o secție de poliție din Cecenia. Anunțul făcut de autorități
Protest cu 244.000 de persoane, în Franța: „Ne gazează, dar suntem paşnici”. FOTO
Ucigașul lui John Lennon, mărturii despre ziua crimei. „Ajunsesem prea departe”
incendiu california
74 de morți si 1.000 de dispăruți după incendiul din California. Imagini înainte și după tragedie
74 de morţi, noul bilanţ al victimelor incendiului din nordul Californiei
Țara care vrea să dea o lege anti-Netflix. Care e motivul
Gestul unui om al străzii a păcălit o lume întreagă. Cum a reușit să strângă 400.000 de dolari
Un soldat american decorat este acuzat de crime de război în Irak
Reacţia unui român din Italia, când a prins un bărbat care-i spărgea maşina