Merkel, ţinta simpatizanţilor dreptei naţionaliste. ”Dă impresia că ar controla totul, dar este fals”

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Sambata 16 Septembrie 2017 20:42
Categorie: Internaţional
angela merkel

Angela Markel este marea favorită în alegerile germane de săptămâna viitoare, dar este totodată ţinta privilegiată a simpatizanţilor dreptei naţionaliste, care vin să o conteste la mitingurile ei, relatează AFP.

Aproape peste tot unde face campanie Merkel, aceşti ”cetăţeni furioşi”, care poartă pancarte cu mesajul ”Cară-te!” sau ”Merkel trebuie să plece!”, şi care uneori recurg la roşii ca proiectile, caută să-i perturbe discursurile cancelarului conservator.

Departe de a reprezenta un val spontan de nemulţumire faţă de şefa Executivului, majoritatea acestor acţiuni poartă amprenta Alternativei pentru Germania (AfD).

Această mişcare populistă de dreapta urmează să intre în Camera inferioară a Parlamentului prin scrutinul de la 24 septembrie şi înregistrează, de două săptămâni, o creştere notabilă în sondaje, urcând de la 7-8% la 10-12%.

Cei mai mulţi dintre cei care vin să provoace perturbări la mitinguri vin cu postere AfD, partid a cărui popularitate s-a alimentat din temerile legate de sosirea în Germania, începând din 2015, a peste un milion de refugiaţi.

VIAŢĂ ”GREA ÎN GERMANIA”

Sâmbătă, la Binz, unde Merkel participa la un miting, o mână de activişti cu pancarte AfD a încercat să-i perturbe discursul. Dar pentru că erau prea departe, strigătele lor de-abia se auzeu.

”Ea dă impresia că ar controla totul, dar este fals”, a apreciat Helmut Michel, care avea un afiş anti-Merkel în mână. În opinia sa, ţara nu va putea să integreze atât de mulţi străini, deoarece ”viaţa este deja destul de grea în Germania”.

Cu toate acestea, criza migranţilor, care a afectat-o o vreme pe Merkel, a trecut în mare parte în plan secund, după ce afluxul nou-veniţilor s-a oprit. Iar un al patrulea mandate pare sigur.

”De fapt furia nu este alimentată doar de politica migraţiei a lui Merkel, ci şi de neputinţa, de sentimentul de a nu fi luaţi în serios de «cei de sus»”, sublinia recent revista Der Spiegel.

Marea coaliţie de centru cu social-democraţii, din ultimii patru ani, ”nu a făcut aproape nimic pentru a-i linişti pe aceşti alegători”, subliniază Timo Lochocki, un politolog la German Marshall Fund.

Iar ”tot mai mulţi alegătri contestatari, dar şi conservatori sătui de planurile financiare de salvare în zona euro, se duc către drepata”, în braţele AfD, adaugă el.

În continuare antieuro, ca atunci când a fost înfiinţat în 2013, AfD face campanie cu un program antiislam şi anit-Merkel. Liderii partidului sunt criticaţi cu regularitate din cauza derapajelor lor rasiste sau a îndemnurilor la sfârşitul politicii de ispăşire a crimelor naziste.

În opinia lui Nico Siegel, şeful Institutului de sondare Infratest dimap, AfD a devenit ”aspiratorul tuturor nemulţumiţilor”.

GĂLĂGIE

Cum toate partidele tradiţionale resping AfD, susţinătorii săi au sentimentul că trebuie să facă gălăgie pentru a-şi face vocea auzită.

”Alegătorii furioşi se simt într-o poziţie slabă, pentru că ei ştiu că, chiar dacă votează cu alţii (...), nu vor scăpa de Merkel”, subliniază Lochocki.

De altfel, Merkel şi strategia sa permanentă care constă în a evita subiectele cele mai controversate alimentează frustrarea acestor cetăţeni furioşi, sublinia recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

”Cancelarul a devenit un obiect al polarizării, în contextul în care stilul său politic este exact la celălalt capăt”, subliniază cotidianul.

Însă, la vârsta de 63 de ani şi cu 12 ani de putere în spate, cea vizată vede lucrurile altfel.

”Oamenii care fluieră şi strigă refuză să asculte”, i-a acuzat ea, adăugând că intenţionează să-şi continue mitingurile, inclusiv în locuri ”inconfortabile”, într-un interviu pentru Berliner Zeitung.

”Cei care aruncă cu roşii se comportă ca nişte copii. Asta nu aduce nimic”, a apreciat Helmut Wessling, un pensionar venit să asiste la mitingul de la Binz. El va vota fără să ezite cu Merkel.

 

 

angela merkel Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală
Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul "inacceptabil" al premierului Orban
VIDEO PROTVPLUS.RO
Albania
Violențe în Albania, unde premierul e acuzat de corupție. Geamuri sparte la Guvern
Actorul Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Hitler în "Der Untergang", a murit
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Avertismentul lui Iohannis, la Munchen: Dragi aliaţi, să avem grijă de Flancul Estic!
Angela Merkel: Maşinile germane nu reprezintă un pericol pentru securitatea SUA
Imaginea șocantă postată de ISIS: "Promisiunea noastră va fi îndeplinită în curând"
transsexual simbol
Ministrul german al Sănătăţii cere interzicerea terapiei pentru schimbarea orientării sexuale
Cameră funerară cu o „arhitectură unică”, descoperită în Peru. Cui aparține
Premieră în Biserica Catolică. Pedeapsa primită de un fost cardinal acuzat de abuzuri sexuale
Doi vegani și-au înfometat copilul de 5 luni. Ce i-au dat să mănânce
Alertă în Mexic: vulcanul Popocatepetl și-a intensificat activitatea. Măsurile luate
Trump a declarat "urgență națională" pentru a putea ridica zidul de la frontiera cu Mexicul