Merkel, ţinta simpatizanţilor dreptei naţionaliste. ”Dă impresia că ar controla totul, dar este fals”

angela merkel
Getty

Angela Markel este marea favorită în alegerile germane de săptămâna viitoare, dar este totodată ţinta privilegiată a simpatizanţilor dreptei naţionaliste, care vin să o conteste la mitingurile ei, relatează AFP.

Aproape peste tot unde face campanie Merkel, aceşti ”cetăţeni furioşi”, care poartă pancarte cu mesajul ”Cară-te!” sau ”Merkel trebuie să plece!”, şi care uneori recurg la roşii ca proiectile, caută să-i perturbe discursurile cancelarului conservator.

Departe de a reprezenta un val spontan de nemulţumire faţă de şefa Executivului, majoritatea acestor acţiuni poartă amprenta Alternativei pentru Germania (AfD).

Această mişcare populistă de dreapta urmează să intre în Camera inferioară a Parlamentului prin scrutinul de la 24 septembrie şi înregistrează, de două săptămâni, o creştere notabilă în sondaje, urcând de la 7-8% la 10-12%.

Cei mai mulţi dintre cei care vin să provoace perturbări la mitinguri vin cu postere AfD, partid a cărui popularitate s-a alimentat din temerile legate de sosirea în Germania, începând din 2015, a peste un milion de refugiaţi.

Citește și
Angela Merkel si Viktor Orban
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul "inacceptabil" al premierului Orban
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

VIAŢĂ ”GREA ÎN GERMANIA”

Sâmbătă, la Binz, unde Merkel participa la un miting, o mână de activişti cu pancarte AfD a încercat să-i perturbe discursul. Dar pentru că erau prea departe, strigătele lor de-abia se auzeu.

”Ea dă impresia că ar controla totul, dar este fals”, a apreciat Helmut Michel, care avea un afiş anti-Merkel în mână. În opinia sa, ţara nu va putea să integreze atât de mulţi străini, deoarece ”viaţa este deja destul de grea în Germania”.

Cu toate acestea, criza migranţilor, care a afectat-o o vreme pe Merkel, a trecut în mare parte în plan secund, după ce afluxul nou-veniţilor s-a oprit. Iar un al patrulea mandate pare sigur.

”De fapt furia nu este alimentată doar de politica migraţiei a lui Merkel, ci şi de neputinţa, de sentimentul de a nu fi luaţi în serios de «cei de sus»”, sublinia recent revista Der Spiegel.

Marea coaliţie de centru cu social-democraţii, din ultimii patru ani, ”nu a făcut aproape nimic pentru a-i linişti pe aceşti alegători”, subliniază Timo Lochocki, un politolog la German Marshall Fund.

Iar ”tot mai mulţi alegătri contestatari, dar şi conservatori sătui de planurile financiare de salvare în zona euro, se duc către drepata”, în braţele AfD, adaugă el.

În continuare antieuro, ca atunci când a fost înfiinţat în 2013, AfD face campanie cu un program antiislam şi anit-Merkel. Liderii partidului sunt criticaţi cu regularitate din cauza derapajelor lor rasiste sau a îndemnurilor la sfârşitul politicii de ispăşire a crimelor naziste.

În opinia lui Nico Siegel, şeful Institutului de sondare Infratest dimap, AfD a devenit ”aspiratorul tuturor nemulţumiţilor”.

GĂLĂGIE

Cum toate partidele tradiţionale resping AfD, susţinătorii săi au sentimentul că trebuie să facă gălăgie pentru a-şi face vocea auzită.

”Alegătorii furioşi se simt într-o poziţie slabă, pentru că ei ştiu că, chiar dacă votează cu alţii (...), nu vor scăpa de Merkel”, subliniază Lochocki.

De altfel, Merkel şi strategia sa permanentă care constă în a evita subiectele cele mai controversate alimentează frustrarea acestor cetăţeni furioşi, sublinia recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

”Cancelarul a devenit un obiect al polarizării, în contextul în care stilul său politic este exact la celălalt capăt”, subliniază cotidianul.

Însă, la vârsta de 63 de ani şi cu 12 ani de putere în spate, cea vizată vede lucrurile altfel.

”Oamenii care fluieră şi strigă refuză să asculte”, i-a acuzat ea, adăugând că intenţionează să-şi continue mitingurile, inclusiv în locuri ”inconfortabile”, într-un interviu pentru Berliner Zeitung.

”Cei care aruncă cu roşii se comportă ca nişte copii. Asta nu aduce nimic”, a apreciat Helmut Wessling, un pensionar venit să asiste la mitingul de la Binz. El va vota fără să ezite cu Merkel.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală
Angela Merkel a cântat la un eveniment din campania electorală

Angela Merkel nu se teme de microfon - chiar dacă trebuie să cânte.

Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul
Angela Merkel avertizează Ungaria. Gestul "inacceptabil" al premierului Orban

Ungaria nu poate să ignore hotărârea CJUE cu privire la refugaţi, avertizează Angela Merkel. 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.