Merkel, dupa decizia S&P: UE trebuie sa incheie de urgenta pactul fiscal si sa puna pe picioare ESM
Retrogradarea ratingurilor a 9 state din zona euro de catre S&P subliniaza motivele pentru care UE trebuie sa incheie de urgenta tratatul privind guvernanta fiscala stricta si sa puna pe picioare cat mai repede fondul permanent de urgenta.
"Suntem provocati sa implementam chiar si mai urgent pactul fiscal si sa o facem responsabil, fara a-l dilua. Vom actiona de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cat mai urgent, aspect important in ceea ce priveste increderea investitorilor", a afirmat Merkel, citata de Reuters.
Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat vineri ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv doua cu rating triplu A - Franta si Austria - si a modificat perspectiva la negativa pentru alte trei tari cu calificativ AAA - Olanda, Finlanda si Luxemburg. Germania este singura tara din zona euro care nu a fost afectata direct de actiunea S&P. Merkel a afirmat ca deciziile anuntate de agentia de rating nu reprezinta o surpriza.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
"Este una dintre cele trei agentii de rating. Am luat deja in calcul decizia. Nu ne-a surprins, tinand cont de discutiile din ultimele saptamani", a spus cancelarul german.
Ea a adaugat ca retrogradarile operate de S&P nu ar trebui sa afecteze functionarea Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, a carui capacitate de finantare depinde de ratingurile garantorilor sai - guvernele din zona euro. Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va inlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), si va avea o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro. Liderii europeni au convenit in decembrie sa accelereze lansarea ESM pana la mijlocul acestui an, parte a masurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.