Mercenarii din Grupul Wagner care se întorc de front nu sunt primiți ca niște eroi în Rusia. Mulți dintre ei sunt uciși

wagner, mercenari
Imago

Numeroase atacuri violente asupra veteranilor ruși care s-au întorc recent de pe front evidențiază diviziunile din societatea rusă cu privire la războiul din Ucraina.

Mai mulți mercenari din Grupul Wagner care se întorceau din Ucraina au fost uciși în Rusia, chiar pe teritoriul țării natale, iar unul dintre ei a fost omorât cu pietre, potrivit rapoartelor presei locale.

Miliția Wagner, condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, a căzut în dizgrație în Rusia după rebeliunea de scurtă durată din iunie. Tot atunci, familiile soldaților s-au plâns că guvernul a renunțat la beneficiile promise și la plata pensiilor pentru foștii membri ai grupului de mercenari.

Atacurile violente și mortale asupra - și de către - foștilor soldați care fie s-au întors acasă în mod voluntar după ce grupul ar fi fost dizolvat, fie au fost trimiși înapoi după ce au fost răniți, subliniază diviziunile tot mai mari din interiorul Rusiei, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește, afectând societatea și economia rusă, notează publicația Newsweek.

Sentimentul anti-război în Rusia, răspândit printre tineri

Doi foști soldați, un fost mercenar Wagner și un fost recrut, au fost atacați de un grup de tineri în regiunea rusă Zabaikalye, în Siberia de Vest, la 5 august.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Deși cei doi luptători Wagner și-au pierdut câte un picior în urma războilui, au fost bătuți cu bestialitate după o ceartă într-o cafenea cu tineri din localitate, care i-au numit pe soldați "criminali".

Sentimentul anti-război în Rusia este cel mai răspândit în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit unui sondaj de opinie realizat în iunie de compania sociologică Russian Field.

Cu doar câteva zile mai devreme, un alt veteran de război ruso-ucrainean a fost ucis în orașul Chelyabinsk de către un „lucrător migrant”, care l-a numit agresor pe fostul militar, trântindu-l la pământ. Soldatul, Anton Chashkin, s-a lovit cu capul de trepte în timpul căderii și a decedat ulterior la un spital local, potrivit agenției de presă URA.ru.

Alți doi veterani, dintre care unul ar fi fost „wagnerist”, au fost uciși cu pietre de patru cetățeni locali în regiunea Krasnodar din Rusia, în apropiere de satul Dederkoy, au relatat, luni, postul local Kuban24 și postul de televiziune de stat Tsargrad. Trupurile lor fără viață au fost descoperite pe malul unui râu la 5 august.

Mercenarii veteranii se luptă pentru pensii și beneficii

Există, însă, rapoarte potrivit cărora foști mercenari din Grupul Wagner ( printre care și foști pușcăriași) hărțuiesc, atacă și ucid civili, în condițiile în care sute dintre ei sunt lăsați liberi în Rusia după dezarmarea și desființarea miliției lui Prigojin, în urma rebeliunii eșuate din iunie.

De la tentativa eșuată de lovitură de stat a lui Prigojin, grupul paramilitar a fost desființat în mod discret, dar sistematic, unii dintre ei fiind trimiși în Belarus, iar alții alăturându-se principalelor forțe militare ale Rusiei.

Restul au primit undă verde din partea lui Vladimir Putin pentru a se întoarce la viața civilă în Rusia, dar mulți dintre ei nu au primit "primirea de erou" din partea statului rus și a cetățenilor săi pe care ar fi putut conta.

În timp ce Prigojin însuși pare să fi scăpat în mare parte nevătămat și continuă să se bucure de libertate de mișcare, după cum reiese din recenta sa apariție la summitul african de la Sankt Petersburg, oamenii săi pierd în mod constant privilegiile care le erau acordate anterior. Rapoartele din ultimele săptămâni indică faptul că cel puțin unii dintre foștii mercenari se luptă pentru a obține beneficii și pensii pentru familiile lor, în ciuda afirmației lui Prigojin că cele peste 100 de milioane de dolari în numerar și bunuri descoperite în timpul raidurilor asupra proprietăților sale au fost alocate foștilor săi angajați”, notează Newsweek.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.