Medicii, agresaţi în Rusia în timpul pandemiei. Ce păţesc cei care semnalează problemele din spitale

Ultima actualizare: 28-05-2020 14:19

În timp ce în Europa sau în Statele Unite doctorii și alte cadre medicale sunt considerați eroi pentru eforturile depuse în ultimele luni, în Rusia lucrurile sunt ceva mai nuanțate.

În țara condusă cu o mână de fier de Vladimir Putin, medicii se feresc să își afirme statutul pentru că riscă să fie agresați. În cel mai fericit caz, sunt priviți cu neîncredere.

În loc să primească aplauze și aprecieri, ca niște eroi, medicii ruși care îngrijesc bolnavii de Covid-19 se confruntă cu suspiciunea celor din jur sau mai grav, cu ostilitatea oamenilor.

Cei care s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție în postări pe rețelele de socializare, precum doctorița Tatiana Revva, se trezesc cu polițiștii pe cap.

Femeia a fost concediată și chiar anchetată de procurori după ce, deloc surprinzător, spitalul la care lucra a fost găsit fără reproș în ceea ce privește echipamentele de protecție.

Tatyana Revva, Doctor: „Din cauza video-ului meu, ei au decis să verifice disponibilitatea materialelor de protecție personală și a ventilatoarelor. Dar verificarea a fost făcută la o lună după ce eu am semnalat problemele. Vă puteți imagina câte s-au cumpărat într-o lună după vâlva provocată de clipul meu video.”

Este cunoscut faptul că doi medici care contestau măsurile de protecție din spitale au murit după ce ar fi căzut de la ferestre.
Un altul a supraviețuit unei căzături, dar s-a ales cu răni grave. Au existat bineînțeles și amenzi pentru răspândirea de informații false.

Din păcate, teoriile conspirației care prind la mare parte din populație contribuie la marginalizarea doctorilor. Unele astfel de scenarii sunt propagate chiar de posturile TV oficiale ale Rusiei.

Alexandra Arkhipova, antropolog: „Mulți oameni îi privesc pe doctori ca eroi, dar mulți în societatea rusă îi privesc pe doctori ca trădători sau infractori pentru că ar participa la planurile ascunse pentru a controla societatea. Oamenii nu cred în medicină de stat, ei au încredere doar în doctorii pe care îi cunosc personal.”

SARS-COV2 a ucis, oficial, peste 100 de medici în Rusia. Neoficial, ar fi 300. Moscova admite că aproape 10.000 de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO