Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta "prejudecatile" Europei
Autoritatile turce au inchis peste 1.700 de centre private, de la spitale la universitati, acuzate de legaturi cu retelele lui Gulen, potrivit primului decret al guvernului turc emis in contextul starii de urgenta, scrie agentia de presa turca Anadolu.
In document se mentioneaza ca autoritatile au inchis 35 de spitale private, 1.043 licee si camine private pentru studenti, 1.229 de fundatii, 19 sindicate si 15 universitati private care apartin sau au legaturi cu reteaua lui Gulen, pe care guvernul o denumeste FETA (Organizatia Terorista Fethullah Gulen), potrivit siglei in limba turca, scrie Agerpres.
"Toate aceste institutii inchise apartin fara niciun dubiu FETA. Nu exista alt grup afectat de aceasta decizie si nici nu va exista", a declarat vicepremierul turc Nurettin Canikli la postul de televiziune CNN Turk, adaugand ca proprietatile acestor centre vor fi gestionate de catre stat. Studentii din scolile si universitatile inchise vor fi transferati la institutii similare de stat, unde vor trebui sa plateasca tot atat cat plateau pentru scolarizare si in centrele private.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, parchetul din Ankara a anuntat sambata ca a pus in libertate circa 1.200 de militari arestati in cadrul anchetei privind puciul ratat. "Intr-o prima etapa, circa 1.200 de militari au fost pusi in libertate (...), este vorba exclusiv de militari fara grad", a declarat procurorul Harun Kodalak.
In schimb, guvernul turc a prelungit sambata perioada de detentie provizorie a suspectilor de la 4 la 7-8 zile. "Intr-o prima faza, perioada de arest (inainte de punerea sub acuzare) va fi de 7-8 zile; daca este nevoie, se va putea prelungi", a spus vineri ministrul justitiei Bekir Bozdag.
Si aceasta decizie a fost publicata in Monitorul Oficial. Potrivit noii dispozitii, intalnirile detinutilor cu avocatii lor ar putea fi limitate de catre autoritati, care in plus vor avea dreptul sa inregistreze si sa se foloseasca de conversatiile dintre acuzati si avocati. Doar sotii si rudele pana la gradul doi au permisiunea sa-i viziteze pe cei arestati.
In fine, decretul mai stabileste ca angajatii insarcinati cu punerea in aplicare a deciziilor luate in timpul starii de urgenta nu vor putea fi trasi la raspundere pentru actiunile lor si nu vor putea primi pedepse de ordin penal, administrativ sau financiar. Decretul a intrat in vigoare sambata si niciuna dintre deciziile comunicate nu vor putea si blocate printr-o decizie judecatoreasca.
Ministrul de Externe: Turcia va finaliza dosarul pentru extradarea lui Gulen in circa 10 zile
Turcia se asteapta sa finalizeze intr-o saptamana pana la 10 zile dosarul prin care va cere extradarea din SUA a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca s-ar afla in spatele unui puci esuat, a declarat sambata ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.
Cavusoglu a declarat intr-un interviu la postul privat NTV ca legatura dintre militarii implicati in lovitura de stat esuata din 15 iulie si reteaua extinsa a lui Gulen de sustinatori este"foarte clara", adaugand ca Turcia va face tot ceea ce este "politic si legal" cu putinta pentru a obtine extradarea lui Gulen.
Predicatorul, in varsta de 75 de ani, neaga orice implicare in puciul ratat, iar SUA au pus in vedere Turciei, aliat in NATO, ca este nevoie de dovezi clare ale implicarii lui Gulen in puci inainte de a-l putea extrada. Juristii sunt de parere ca un eventual proces de extradare ar putea dura ani buni.
Erdogan denunta “prejudecatile” Europei fata de Turcia
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a raspuns criticilor statelor europene privind masurile de represiune adoptate in urma loviturii de stat esuate, reprosandu-le ca intretin 'prejudecati' fata de Turcia, intr-un interviu acordat sambata postului francez de televiziune France 24, potrivit AFP.
"Ei au prejudecati fata de Turcia si vor continua sa actioneze cu aceste prejudecati", a declarat seful statului turc. "Sunt 53 de ani de cand Europa ne lasa sa asteptam la usa sa", a adaugat el, conform afirmatiilor sale traduse in franceza de postul de televiziune.
Uniunea Europeana a atras atentia ca reintroducerea pedepsei cu moartea, evocata de Ankara imediat dupa puci, ar pune capat sperantelor Turciei de aderare la blocul comunitar.
"Daca poporul meu, tara mea, cere fara oprire pedeapsa cu moartea, daca reprezentantii poporului meu in parlament spun 'da', imi pare rau, dar trebuie sa respect aceasta cerere", a raspuns Erdogan. "In democratii, suveranitatea apartine poporului", a adaugat el.
"Nicio alta tara nu a avut atat de suferit in timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, inclusiv in ceea ce priveste eliminarea vizelor" pentru cetatenii turci, a spus el, precizand ca Turcia a fost 'mai bine plasata' decat majoritatea statelor care au obtinut aderarea.
In criza imigrantilor, "am servit ca scut pentru Europa", iar "ei au facut promisiuni si nu si-au tinut promisiunile", a mai afirmat Erdogan.