Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta "prejudecatile" Europei

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile turce au inchis peste 1.700 de centre private, de la spitale la universitati, acuzate de legaturi cu retelele lui Gulen, potrivit primului decret al guvernului turc emis in contextul starii de urgenta, scrie agentia de presa turca Anadolu.

In document se mentioneaza ca autoritatile au inchis 35 de spitale private, 1.043 licee si camine private pentru studenti, 1.229 de fundatii, 19 sindicate si 15 universitati private care apartin sau au legaturi cu reteaua lui Gulen, pe care guvernul o denumeste FETA (Organizatia Terorista Fethullah Gulen), potrivit siglei in limba turca, scrie Agerpres.

"Toate aceste institutii inchise apartin fara niciun dubiu FETA. Nu exista alt grup afectat de aceasta decizie si nici nu va exista", a declarat vicepremierul turc Nurettin Canikli la postul de televiziune CNN Turk, adaugand ca proprietatile acestor centre vor fi gestionate de catre stat. Studentii din scolile si universitatile inchise vor fi transferati la institutii similare de stat, unde vor trebui sa plateasca tot atat cat plateau pentru scolarizare si in centrele private.

Pe de alta parte, parchetul din Ankara a anuntat sambata ca a pus in libertate circa 1.200 de militari arestati in cadrul anchetei privind puciul ratat. "Intr-o prima etapa, circa 1.200 de militari au fost pusi in libertate (...), este vorba exclusiv de militari fara grad", a declarat procurorul Harun Kodalak.

In schimb, guvernul turc a prelungit sambata perioada de detentie provizorie a suspectilor de la 4 la 7-8 zile. "Intr-o prima faza, perioada de arest (inainte de punerea sub acuzare) va fi de 7-8 zile; daca este nevoie, se va putea prelungi", a spus vineri ministrul justitiei Bekir Bozdag.

Citește și
cover prima masuri de siguranta Turcia
Presedintele CSM cere Turciei sa garanteze respectarea drepturilor omului. Semnele de intrebare ridicate de magistrati
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Si aceasta decizie a fost publicata in Monitorul Oficial. Potrivit noii dispozitii, intalnirile detinutilor cu avocatii lor ar putea fi limitate de catre autoritati, care in plus vor avea dreptul sa inregistreze si sa se foloseasca de conversatiile dintre acuzati si avocati. Doar sotii si rudele pana la gradul doi au permisiunea sa-i viziteze pe cei arestati.

In fine, decretul mai stabileste ca angajatii insarcinati cu punerea in aplicare a deciziilor luate in timpul starii de urgenta nu vor putea fi trasi la raspundere pentru actiunile lor si nu vor putea primi pedepse de ordin penal, administrativ sau financiar. Decretul a intrat in vigoare sambata si niciuna dintre deciziile comunicate nu vor putea si blocate printr-o decizie judecatoreasca.

Ministrul de Externe: Turcia va finaliza dosarul pentru extradarea lui Gulen in circa 10 zile

Turcia se asteapta sa finalizeze intr-o saptamana pana la 10 zile dosarul prin care va cere extradarea din SUA a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca s-ar afla in spatele unui puci esuat, a declarat sambata ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

Cavusoglu a declarat intr-un interviu la postul privat NTV ca legatura dintre militarii implicati in lovitura de stat esuata din 15 iulie si reteaua extinsa a lui Gulen de sustinatori este"foarte clara", adaugand ca Turcia va face tot ceea ce este "politic si legal" cu putinta pentru a obtine extradarea lui Gulen.

Predicatorul, in varsta de 75 de ani, neaga orice implicare in puciul ratat, iar SUA au pus in vedere Turciei, aliat in NATO, ca este nevoie de dovezi clare ale implicarii lui Gulen in puci inainte de a-l putea extrada. Juristii sunt de parere ca un eventual proces de extradare ar putea dura ani buni.

Erdogan denunta “prejudecatile” Europei fata de Turcia

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a raspuns criticilor statelor europene privind masurile de represiune adoptate in urma loviturii de stat esuate, reprosandu-le ca intretin 'prejudecati' fata de Turcia, intr-un interviu acordat sambata postului francez de televiziune France 24, potrivit AFP.

"Ei au prejudecati fata de Turcia si vor continua sa actioneze cu aceste prejudecati", a declarat seful statului turc. "Sunt 53 de ani de cand Europa ne lasa sa asteptam la usa sa", a adaugat el, conform afirmatiilor sale traduse in franceza de postul de televiziune.

Uniunea Europeana a atras atentia ca reintroducerea pedepsei cu moartea, evocata de Ankara imediat dupa puci, ar pune capat sperantelor Turciei de aderare la blocul comunitar.

"Daca poporul meu, tara mea, cere fara oprire pedeapsa cu moartea, daca reprezentantii poporului meu in parlament spun 'da', imi pare rau, dar trebuie sa respect aceasta cerere", a raspuns Erdogan. "In democratii, suveranitatea apartine poporului", a adaugat el.

"Nicio alta tara nu a avut atat de suferit in timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, inclusiv in ceea ce priveste eliminarea vizelor" pentru cetatenii turci, a spus el, precizand ca Turcia a fost 'mai bine plasata' decat majoritatea statelor care au obtinut aderarea.

In criza imigrantilor, "am servit ca scut pentru Europa", iar "ei au facut promisiuni si nu si-au tinut promisiunile", a mai afirmat Erdogan.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Militari si politisti turci s-ar fi
Militari si politisti turci s-ar fi "sinucis de teama unor represalii". Mesajul lui Erdogan pentru turcii de peste hotare

Turcia le cere cetatenilor sai care traiesc in strainatate sa furnizeze autoritatilor de la Ankara informatii despre persoanele si organizatiile care il sustin pe predicatorul turc, Fethullah Gulen.

Presedintele CSM cere Turciei sa garanteze respectarea drepturilor omului. Semnele de intrebare ridicate de magistrati
Presedintele CSM cere Turciei sa garanteze respectarea drepturilor omului. Semnele de intrebare ridicate de magistrati

Magistratii din Romania sunt primii care chestioneaza caracterul democratic al masurilor luate de presedintele Erdogan dupa puciul din Turcia.,

Torturile la care sunt supusi pucistii din Turcia. Imaginile brutale filmate in inchisori fac inconjurul lumii: VIDEO
Torturile la care sunt supusi pucistii din Turcia. Imaginile brutale filmate in inchisori fac inconjurul lumii: VIDEO

Incatusati, cu sange pe fata si pe tricouri - asa apar mai multi detinuti care ar fi participat la lovitura de stat, in imaginile difuzate de mai multe televiziuni din Turcia.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.