Masina cu rezervorul cat o cutie de suc. Poate merge 1.200 de kilometri cu 1 LITRU de benzina

27-03-2012 06:43

V-ati gandit cum ar fi ca masina dumneavoastra sa parcurga 1.200 de kilometri cu un singur litru de benzina? Ei bine, nu mai este doar o fantezie la care se gandeste orice sofer.

O echipa de viitori ingineri din California a pregatit deja un automobil cu care isi doreste sa bata recordul de eficienta. Vehiculul are un rezervor nu e mai mare decat o cutie de suc si va fi prezentat in curand, la Houston.

Un cutit de bucatarie a fost sursa de inspiratie... Asa s-a nascut "Lamina" - care in latina inseamna "lama" - adica, un automobil cu care o echipa de studenti americani spera sa depaseasca recordul de eficienta. Momentul adevarului va fi peste cateva zile, la un maraton al masinilor economice, ce va avea loc la Houston.

Ann Peters, student la inginerie: "O vom conduce intr-un regim special, adica acceleratii rapide urmate de perioade cat mai lungi in care motorul nu primeste carburant."

Tinerii inventatori spera ca vor fi deschizatori de drumuri in acest domeniu.

Ann Peters, student la inginerie: "Nu veti conduce in conditii atat de severe ca la masina aceasta, dar toate conceptele pe care le-am aplicat aici pot fi aplicate oriunde, la masinile normale."

Marimea si greutatea sunt factorii decisivi atunci cand se pune problema consumului redus de carburant.

Gabriel Mountjoy, student la inginerie: "Iti trebuie doar motorul potrivit pentru masina ta. Nu avem nevoie de mai multi cai putere, cum viseaza atatzia. Aceasta e singura cale prin care poti spori eficienta si economia de carburant."

Lamina va rula 24 de minute pe o pista de 10 kilometri, cu o viteza de maximum 50 de kilometri pe ora, folosind un rezervor de combustibil cat o cutie de suc.

Gabriel Mountjoy, student la inginerie: "Ce urmarim cu aceasta demonstratie este sa deschidem ochii oamenilor, sa le aratam ca n-au nevoie de o masina care consuma un litru la 4 kilometri, cand pot sa parcurga cu un litru 40 de kilometri, sau oricum ceva de genul acesta."

Tags: masini, lamina, houston,


VIDEO PROTVPLUS.RO