Mărturiile șocante ale unor pacienți infectați cu variola maimuței. „Niciodată nu m-am confruntat cu o asemenea durere”
Variola maimuței, boala al cărei număr de cazuri s-a triplat în două săptămâni, în Europa, îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății, care cere să se acționeze urgent.
„Niciodată nu m-am confruntat cu o asemenea durere”
Doi tineri francezi care au contractat virusul la sfârșitul lunii iunie au povestit calvarul prin care au trecut, relatează BFMTV.com.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi luat variola maimuței, nu am crezut deloc”. Până pe 29 iunie, Nicolas Prata credea că are doar angină severă. Înainte de a fi diagnosticat, tânărul de 24 de ani din Lyon abia știa ce este variola maimuțelor.
„Auzisem vag de asta la televizor, dar se vorbea de un caz pe ici pe colo, nu m-a îngrijorat deloc”, a mărturisit acesta pentru BFMTV.com.
Cu toate acestea, o creștere neobișnuită a cazurilor de variola maimuței a pus pe jar autoritățile din întreaga lume. Peste 3.000 de cazuri au fost, astfel, identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut „acțiuni urgente” în fața triplării cazurilor în Europa. În Franța, 498 de persoane au fost infectate până la 30 iunie, potrivit Public Health France.
„Mi-au repetat că nu există tratament”
Deși suferea de dureri severe în gât și febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuțelor. La început, medicul lui i-a dat antibiotice, crezând că este o simplă angină.
„La început nu m-a îngrijorat prea mult pentru că este ceva pe care îl dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat”, explică el.
Dar două zile mai târziu, asistenta care avea grijă de el, a început să-ți pună semne de întrebare, văzând că starea lui nu se îmbunătățește deloc, dimpotrivă.
„Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât”. Câteva ore mai târziu, i-au apărut erupții cutanate pe tot corpul și pe față. „Arătau ca niște mici mușcături de țânțari, dar sincer, dacă nu aș fi fost întrebat, nu le-aș fi observat niciodată. A trebuit să-mi privesc corpul cu lupa".
Au trecut câteva zile de când tânărul a fost internat la Lyon și i se administrează morfină. La aproximativ zece zile de la apariția simptomelor, starea lui a început încet să se amelioreze, deși durerea în gât a persistat. El crede că a contractat virusul după un contact apropiat cu un prieten în seara „Fête de la Musique”, dar „nu îi este clar”.
„Nu mai puteam să dorm sau să mănânc”
Dureri de corp, febră, oboseală... Când pe 21 iunie au apărut primele simptome ale variolei maimuței, Corentin Hennebert a crezut pentru prima dată că s-a infectat cu Covid, dar testul s-a dovedit negativ.
„Dar nu a durat mult”, a declarat Corentin Hennebert, un parizian de 27 de ani, pentru BFMTV.com.
J’ai la variole du singe bien vénère et je suis cloîtré chez moi pour trois semaines. L’occasion pour moi de faire un peu de prévention les ami.e.s d’après ce que m’a dit l’hôpital ????????
— PINSON (@hennebert8) July 2, 2022
„De atunci am leziuni extrem de dureroase și foarte foarte restrictive care au apărut pe mucoase”, la nivelul organelor genitale. „Apoi, tot soiuri de erupții pe corp și pe față: cruste care nu se vindecă, practic”.
„La început am crezut că o să treacă”, explică tânărul, autor și regizor la teatru. Dar simptomele, despre care el a spus că seamănă cu hemoroizii, au fost „foarte dureroase și nu s-au ameliorat”.
„Mi s-a părut anormal și m-am dus repede la spital pentru că era deja foarte deranjant: nu mai puteam dormi. Erau nopți nedormite. Nu mai puteam mânca, aveam dureri foarte mari când mergeam la baie”.
Tânărul se teme că această boală este supusă „amalgamelor”, așa cum ar fi putut fi SIDA în anii 1980. Pentru că, dacă majoritatea cazurilor europene și americane au fost înregistrate până acum la bărbați care au întreținut relații homosexuale, aceștia nu sunt singurii în cauză. De la publicarea tweet-urilor sale, el a fost deja ținta unui val de hărțuire cibernetică homofobă. „Am primit sute de mesaje grețoase”, a mai adăugat tânărul.
Citește și: Fenomenul testării virginității la cerere, anchetat de Avocatul Poporului. Renate Weber: „Este odios”