Mărturiile cutremurătoare ale unui bărbat din Ucraina care își jelește fiul sfârtecat de obuz. „Băiete, eu tot îți vorbesc”
Cel puțin 25 de civili au fost uciși și 40 sunt probabil striviți sub dărâmături, după ce o bombă lansată de ruși a lovit un bloc de apartamente din orașul Dnipro. Printre victime sunt și numeroși copii.
În timp ce, în Ucraina, părinți înnebuniți de suferință își strigă jalea, ministerul rus al Apărarii anunță, sfidător, că toate obiectivele vizate sâmbătă au fost atinse. Putin însuși declară că totul se desfașoară conform planului. „Teroarea rusă poate fi oprită doar pe câmpul de luptă!", a reacționat președintele Zelenski, care a cerut din nou armament greu statelor occidentale.
Strigătul disperat al unei mame care și-a pierdut fiul în atacul din Dnipro: „Întreaga ţară să fie blestemată”
După ce o bombă rusească a distrus un bloc de nouă etaje din Dnipro, durerea unei mame reverberează în toate colțurile lumii.
Mamă: „Ce i-ați făcut copilului meu? Nemernicilor, vă blestem până la a șaptea generație! Ticăloșilor, să fiți afurisiți pentru restul vieții voastre! De mine și de toate lacrimile de mamă! Blestemați să fiți”.
De peste 24 de ore, echipele de salvare fac eforturi contra-cronometru ca să-i scoată la lumină pe civilii prinși sub dărâmături. Unii au reușit să trimită sms-uri de sub mormanele de moloz. Supraviețuitorii sunt în stare de șoc.
Ivan Garnuk, localnic din Dnipro: „Țipete, copii și femei umblând năuci și plini de sânge. Aici nu este absolut niciun obiectiv militar. Nu înțeleg ce e în mintea rușilor”.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Poate fi oprită teroarea rusă? Da. Este posibil să o faci cumva altfel decât pe câmpul de luptă din Ucraina? Din păcate, nu. Pentru asta e nevoie de armele din depozitele partenerilor noştri şi pe care trupele noastre le aşteaptă cu înfrigurare de mult timp”.
Războiul a produs suferințe inimaginabile pentru sute de mii de familii ucrainene. Într-un spital destinat recuperării soldaților răniți, Serhei Shumei îi vorbește necontenit fiului său, mutilat de un obuz de artilerie, în luptele din Donbas.
Serhii Shumei: „Băiete, eu tot îți vorbesc. Au doctorii grijă de tine. Totul o să fie bine, îți promit. L-am întrebat dacă știe cine sunt și mi-a zis: 'Tata!'”
Când își epuizează propriile cuvinte, tatăl îi citește mesaje trimise de prieteni și cunoscuți.
Serhii Shumei: „'Luptă pentru viață! Avem nevoie de tine! Vitalii, fă-te bine repede! Dragă Vitali'. Nu, nu mai pot să citesc mesajele astea”.
Devotamentul bărbatului este cutremurător.
Serhii Shumei: „De cinci luni sunt tot timpul cu el. Stau lângă el noapte și zi, nu ies din salon decât pentru câte o țigară. Să știu că mă târăsc de pământ de acum încolo, dar tot îl pun pe picioare. Ăsta e visul meu”.
După ce săptămână trecută își trimitea acasă, în sicrie de zinc, sute de combatanți, șeful mercenerilor Wagner a împărțit, sâmbătă seară, medalii celor ramași în viață.
Yevgeny Prigozhin, oligarh rus și fondator Wagner Group: „Gruparea Wagner luptă de ani de zile. În acest moment, e probabil cea mai experimentată armată din lume. Am venit să le dau medalii băieților care au capturat Soledar”.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut, vineri, în premieră, meritele grupării de mercenari, o companie paramilitară privată rusească, în capturarea orașului Soledar, pe care, de altfel, ucrainenii o dezmint categoric. Și totuși, atât micul oraș Soledar, cât și vecinul mai mare Bahmut nu au cine știe ce importanță în planul tactic general al războiului.
Potrivit analiștiilor, rușii au irosit aici resurse enorme pentru că ar fi primul succes major, după o serie de retrageri umilitoare. De cealaltă parte, pentru apărătorii ucraineni, atât timp cât armata rusă își concentrează cele mai bune unități în acest sector, nu le poate folosi în altă parte. În plus, obiectivul înverșunatei rezistențe ucrainene ar putea fi tocmai acela de a provoca pierderi de neînlocuit, în oameni și materiale, taberei adverse.