Marea Britanie anunță că "va fi cu ochii pe Rusia" după acordul privind exportul de cereale
Rusia și Ucraina au semnat, vineri, un acord istoric pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, ceea ce sporește speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a lăudat acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră încheiat între Ucraina și Rusia și îl consideră drept "un pas pozitiv pentru securitatea alimentară globală".
Marea Britanie, a adăugat Truss, "va urmări să se asigure că acțiunile Rusiei sunt pe măsura cuvintelor sale", reluând remarcile ambasadorului american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, informează The Guardian.
Marea Britanie: „Este vital ca grâul ucrainean să ajungă pe piețele internaționale de alimente”
„Invazia barbară a lui Putin în Ucraina a însemnat că unii dintre cei mai săraci și mai vulnerabili oameni din lume riscă să nu aibă ce mânca. Este vital ca grâul ucrainean să ajungă pe piețele internaționale de alimente și aplaudăm Turcia și Secretarul General al ONU pentru eforturile lor de a intermedia acest acord”, a declarat Liz Truss.
„Regatul Unit și aliații noștri au făcut presiuni mari pentru a ajunge la acest punct. Acum, acest acord trebuie să fie pus în aplicare și vom urmări să ne asigurăm că acțiunile Rusiei sunt pe măsura cuvintelor sale. Pentru a permite o revenire durabilă la securitatea globală și la stabilitatea economică, Putin trebuie să pună capăt războiului și să se retragă din Ucraina”, a adăugat ministrul britanic de Externe.
UE: „Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună”
Uniunea Europeană a salutat, vineri, drept "un pas în direcţia cea bună" acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la "implementarea sa rapidă".
"Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă", a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului semnat vineri", a precizat el.
Sursa: The Guardian/Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, Marea Britanie,
Dată publicare:
22-07-2022 20:38