MANDELA DAY: Eroul anti-apartheid implineste azi 95 de ani. Viata sa in imagini
Nascut la 18 iulie 1918 intr-un sat din provincia Eastern Cape (sudul Africii de Sud), Nelson Mandela implineste joi 95 de ani, o varsta pe care nimeni nu a crezut ca o va atinge, avand in vedere degradarea starii sale de sanatate.
Ziua de nastere, petrecuta in spital
Familia sa a anuntat in presa sud-africana ca Nelson Mandela se simte suficient de bine sa se uite la televizor si ca isi va petrece ziua de nastere in spital inconjurat de familie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
In 2010, data de 18 iulie a fost declarata "Mandela Day" de ONU, care indeamna cetatenii lumii sa faca o actiune buna in onoarea sa si sa consacre simbolic 67 de minute din timp in memoria celor 67 de ani de activism politic ai fostului presedinte sud-africanul laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Conform unor declaratii optimiste, apartinand, in special, fostului presedinte Thabo Mbeki, Nelson Mandela ar iesi in curand din spital. Dar Presedintia sud-africana a subliniat marti pentru AFP ca nu s-a inregistrat nicio "schimbare" de la ultimul buletin prudent optimist.
Mandela, plasat sub asistenta respiratorie, se mentine astfel "intr-o stare critica, dar stabila", incepand din 27 iunie, continuand sa comunice din priviri cu vizitatorii sai, majoritatea fiind membri ai familiei. "El reactioneaza bine la tratament", a insistat marti purtatorul de cuvant al Presedintiei, Mac Maharaj.
Spitalizat intr-o clinica privata din capitala sud-africana, eroul luptei anti-apartheid sufera de o infectie pulmonara recurenta, o consecinta a celor 27 de ani de inchisoare sub regimul rasist al minoritatii nationaliste albe impotriva careia a luptat pana cand a reusit sa ajunga la putere.
Odata ajuns la putere, Mandela nu s-a razbunat pentru anii de suferinta indurati de populatia de culoare, iar spiritul sau de reconciliere si altruism a oferit Natiunilor Unite ocazia de a lansa indemnuri in vederea celebrarii aniversarii sale.
Corul milioanelor de elevi sud-africani
Joi, probabil cel mai emotionant moment il va constitui, precum in anii precedenti, corul alcatuit din milioane de elevi sud-africani ce canta "Happy Birthday" la ora locala 08.00 (09.00, ora Romaniei). Acesta este "modalitatea noastra de a-i spune «multumesc»", potrivit ministrului Educatiei Nationale, Angie Motshekga.
In acea zi, actiunile de caritate se vor multiplica, iar celebritati mondiale, ca magnatul britanic Richard Branson, au promis sa urmeze indemnul ONU. Branson a promis sa lucreze 67 de minute pentru o "lume mai buna". El va oferi o sedinta de coaching profesional pentru tineri antreprenori.
Numeroase actiuni simbolice in numele lui Mandela
Diverse evenimente sunt prevazute in aproximativ 20 de orase americane, un megaconcert de muzica africana va avea loc sambata, la Melbourne (Australia), iar un festival de muzica programat de curand in Norvegia va fi dedicat atat lui Mandela, cat si egalitatii in scoli.
Autoritatile sud-africane, cu presedintele Jacob Zuma in frunte, pentru care amintirea anilor de sacrificii glorioase din timpul apartheidului reprezinta o modalitate de a obtine capital politic in fata lumii si alegatorilor, au prevazut, de asemenea, o pleiada de evenimente oficiale.
In pofida spitalizarii fostului sef de stat, Africa de Sud a insistat sa organizeze, pe 18 iulie, a sasea reuniune Uniunea Europeana-Africa de Sud, al carei timp de desfasurare risca sa fie redus, deoarece presedintele sud-african Jacob Zuma, aflat in campanie pentru alegerile generale din 2014, trebuie sa prezideze, de asemenea, o ceremonie de predare a unor case subventionate catre proprietari, in apropiere de Pretoria.
In plus, autoritatile sud-africane au ales ziua in care parintele democratiei sud-africane aniverseaza 95 de ani pentru a elibera primele pasapoarte biometrice. Primele exemplare vor fi eliberate unor veterani ai luptei anti-apartheid, printre care episcopul Desmond Tutu sau Ahmed Kathrada, un prieten al lui Mandela care a fost incarcerat la varsta de 26 de ani impreuna cu fostul presedinte sud-african.
Sursa: Mediafax
Etichete: spital, africa de sud, zi de nastere, nelson mandela,
Dată publicare:
18-07-2013 08:11