MANDELA DAY: Eroul anti-apartheid implineste azi 95 de ani. Viata sa in imagini

Nelson Mandela

Nascut la 18 iulie 1918 intr-un sat din provincia Eastern Cape (sudul Africii de Sud), Nelson Mandela implineste joi 95 de ani, o varsta pe care nimeni nu a crezut ca o va atinge, avand in vedere degradarea starii sale de sanatate.


Ziua de nastere, petrecuta in spital

Familia sa a anuntat in presa sud-africana ca Nelson Mandela se simte suficient de bine sa se uite la televizor si ca isi va petrece ziua de nastere in spital inconjurat de familie.

In 2010, data de 18 iulie a fost declarata "Mandela Day" de ONU, care indeamna cetatenii lumii sa faca o actiune buna in onoarea sa si sa consacre simbolic 67 de minute din timp in memoria celor 67 de ani de activism politic ai fostului presedinte sud-africanul laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Citește și
ritual xhoso - 1
Ritual periculos de circumcizie in tribul lui Nelson Mandela: "E ca si cum iti trece foc prin vene"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării
Conform unor declaratii optimiste, apartinand, in special, fostului presedinte Thabo Mbeki, Nelson Mandela ar iesi in curand din spital. Dar Presedintia sud-africana a subliniat marti pentru AFP ca nu s-a inregistrat nicio "schimbare" de la ultimul buletin prudent optimist.

Mandela, plasat sub asistenta respiratorie, se mentine astfel "intr-o stare critica, dar stabila", incepand din 27 iunie, continuand sa comunice din priviri cu vizitatorii sai, majoritatea fiind membri ai familiei. "El reactioneaza bine la tratament", a insistat marti purtatorul de cuvant al Presedintiei, Mac Maharaj.

Spitalizat intr-o clinica privata din capitala sud-africana, eroul luptei anti-apartheid sufera de o infectie pulmonara recurenta, o consecinta a celor 27 de ani de inchisoare sub regimul rasist al minoritatii nationaliste albe impotriva careia a luptat pana cand a reusit sa ajunga la putere.

Odata ajuns la putere, Mandela nu s-a razbunat pentru anii de suferinta indurati de populatia de culoare, iar spiritul sau de reconciliere si altruism a oferit Natiunilor Unite ocazia de a lansa indemnuri in vederea celebrarii aniversarii sale.

Corul milioanelor de elevi sud-africani

Joi, probabil cel mai emotionant moment il va constitui, precum in anii precedenti, corul alcatuit din milioane de elevi sud-africani ce canta "Happy Birthday" la ora locala 08.00 (09.00, ora Romaniei). Acesta este "modalitatea noastra de a-i spune «multumesc»", potrivit ministrului Educatiei Nationale, Angie Motshekga.

In acea zi, actiunile de caritate se vor multiplica, iar celebritati mondiale, ca magnatul britanic Richard Branson, au promis sa urmeze indemnul ONU. Branson a promis sa lucreze 67 de minute pentru o "lume mai buna". El va oferi o sedinta de coaching profesional pentru tineri antreprenori.

Numeroase actiuni simbolice in numele lui Mandela

Diverse evenimente sunt prevazute in aproximativ 20 de orase americane, un megaconcert de muzica africana va avea loc sambata, la Melbourne (Australia), iar un festival de muzica programat de curand in Norvegia va fi dedicat atat lui Mandela, cat si egalitatii in scoli.

Autoritatile sud-africane, cu presedintele Jacob Zuma in frunte, pentru care amintirea anilor de sacrificii glorioase din timpul apartheidului reprezinta o modalitate de a obtine capital politic in fata lumii si alegatorilor, au prevazut, de asemenea, o pleiada de evenimente oficiale.

In pofida spitalizarii fostului sef de stat, Africa de Sud a insistat sa organizeze, pe 18 iulie, a sasea reuniune Uniunea Europeana-Africa de Sud, al carei timp de desfasurare risca sa fie redus, deoarece presedintele sud-african Jacob Zuma, aflat in campanie pentru alegerile generale din 2014, trebuie sa prezideze, de asemenea, o ceremonie de predare a unor case subventionate catre proprietari, in apropiere de Pretoria.

In plus, autoritatile sud-africane au ales ziua in care parintele democratiei sud-africane aniverseaza 95 de ani pentru a elibera primele pasapoarte biometrice. Primele exemplare vor fi eliberate unor veterani ai luptei anti-apartheid, printre care episcopul Desmond Tutu sau Ahmed Kathrada, un prieten al lui Mandela care a fost incarcerat la varsta de 26 de ani impreuna cu fostul presedinte sud-african.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Nelson Mandela ar putea fi mutat la domiciliu pentru continuarea recuperarii
Nelson Mandela ar putea fi mutat la domiciliu pentru continuarea recuperarii

Nelson Mandela ar putea fi mutat de la spital in propria locuinta, unde va continua recuperarea, crede fostul presedinte sud-african Thabo Mbeki, in timp ce Presedintia sud-africana a comunicat ca starea lui Mandela ramane critica.

Ritual periculos de circumcizie in tribul lui Nelson Mandela:
Ritual periculos de circumcizie in tribul lui Nelson Mandela: "E ca si cum iti trece foc prin vene"

Mii de adolescenti ai tribului Xhoso din Qunu (Africa de Sud), locul copilariei lui Nelson Mandela, sunt supusi unei ceremonii de circumcizie in fiecare an, un ritual de trecere pe care activistii drepturilor omului il critica.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.