Malala, la prima vizită în Pakistan de când a fost împușcată în cap de talibani: „Nu pot să cred”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Malala Yousafzai
Getty

Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru pace în 2014, s-a întors pentru prima dată de când a fost împușcată în cap de talibani în țara sa natală, Pakistan.

Joi, premierul pakistanez Shahid Khaqan Abassi a organizat o ceremonie de primire a tinerei militante pentru dreptul la educație al femeilor, conform DPA și Reuters, citate de Agerpres.

„În toți acești ani, am vrut să revin în țara mea. Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Încă nu pot să cred că se întâmplă aceasta. De obicei eu nu plâng. Am 20 de ani, dar am văzut atâtea în viaţa mea'', a spus Malala.

La rândul său, premierul a afirmat că este fericit să o reprimească în țară pe „fiica Pakistanului”: „Ești cea mai puternică dintre vocile pakistaneze împotriva extremismului”, a declarat Abbasi.

Dacă în Occident este ovaţionată, imaginea ei este mai controversată în ţara natală, unde unii o consideră drept „un agent al străinătăţii'' plătit pentru a denigra Pakistanul, conform AFP.

Denunţată încă de la început de către cercurile islamiste radicale care se opun emancipării femeilor, Malala s-a confruntat cu o sfidare dinspre o parte a clasei medii pakistaneze, favorabilă dreptului la educaţie, dar care nu suportă să vadă afectată imaginea ţării. Mulţi compatrioţi, îndeosebi din valea Swat, au salutat însă anunţul referitor la sosirea sa în Pakistan.

Malala a trebuit să-şi părăsească ţara în 2012, după ce a fost grav rănită într-o tentativă de asasinat întreprinsă de către talibani pakistanezi în timp ce se întorcea de la şcoală. De atunci, ea nu a mai fost în Pakistan, dar şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce.

Ea a primit îngrijiri medicale în Anglia, unde trăiește de atunci și unde a devenit o militant pentru drepturile femeilor la educație. În 2014, a primit Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile copiilor.

După ce a locuit un timp cu familia sa la Birmingham, în centrul Angliei, unde a învăţat la o şcoală de fete, Malala îşi continuă acum studiile de economie, filosofie şi de ştiinţe politice la Universitatea din Oxford.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO