Sfârşitul de săptămână aduce vreme furtunoasă și într-o mare parte a Europei. Multe zone din Grecia au fost răvășite de vijelii, iar ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie, valabilă până luni.

În schimb, vestul continentului e toropit de caniculă.

Primul val de căldură extremă a debutat în Madrid, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

De vineri seară, vestul, centrul şi nordul Greciei au fost măturate de furtuni violente. Frontul meteorologic sever numit "Genesis" a făcut ravagii în zeci de regiuni: printre acestea, Halkidiki, insula Evia, dar şi Larissa, al cincilea cel mai populat oraș din Grecia.

Observatorul Național din Atena a înregistrat peste 27.000 de fulgere. Precipitaţiile abundente, și mai ales grindina, au provocat mari pagube culturilor agricole. În Xanthi, multe drumuri au fost inundate. Sâmbătă erau sub alertă de vijelii - Atica, insula Creta, Salonic şi peninsula Peloponez.

La Madrid este un week-end fierbinte cu peste 40 de grade Celsius. Persoanele în vârstă îndură cu greu canicula venită prea devreme.

Potrivit meteorologilor iberici, o mult așteptată răcorire va veni abia la mijlocul săptămânii viitoare.

Ruben del Campo, meteorolog: "Este val de căldură persistent care aduce temperaturi ridicate, în special în sudul peninsulei iberice. În Sevilla, Cordoba și Badajoz s-ar putea înregistra temperaturi de 42-43°C, dar căldura extremă ajunge și în nordul ţării."

Din cauza valului de caniculă, crește și pericolul incendiilor de vegetație: pompierii spanioli se luptă de câteva zile să stingă focul izbucnit într-o regiune din sud, unde 3.000 de persoane au fost evacuate.