MAE: Rezolutia APCE vine in intampinarea demersurilor partii romane privind Tezaurul
Ministerul Afacerilor Externe roman informeaza, la solicitarea Mediafax, ca a urmarit cu atentie adoptarea de catre APCE a Rezolutiei care cere Moscovei sa continue inclusiv negocierile cu Bucurestiul pentru returnarea Tezaurului.
MAE a adaugat ca aceasta rezolutie vine in intampinarea demersurilor partii romane.
"Indemnul forului parlamentar al Consiliului Europei de a continua eforturile in plan bilateral pe aceasta tema vine in intampinarea demersurilor partii romane si a activitatii complexe desfasurate la nivelul expertilor Comisiei comune de la convenirea, cu partea rusa, a acestui format de dialog. Problema Tezaurului Romaniei s-a aflat si se afla constant in atentia autoritatilor romane si in dialogul cu partea rusa", se mentioneaza in precizarea MAE transmisa joi agentiei Mediafax.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, MAE precizeaza ca discutiile bilaterale privind problematica Tezaurului Romaniei se poarta in cadrul Comisiei comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, constituita in baza Declaratiei comune a ministrilor Afacerilor Externe semnata la 4 iulie 2003.
Potrivit Declaratiei Comune a ministrilor Afacerilor Externe, Comisia este de interes public, fiind alcatuita din istorici si din specialisti in diverse domenii.
In vederea atingerii obiectivului Comisiei, membrii sai studiaza, din perspectiva istorica, relatiile romano-ruse, cercetand si examinand fapte si documente relevante in acest scop.
Din 2004 pana in prezent s-au desfasurat trei intalniri ale Comisiei, la Bucuresti (octombrie 2004) si la Moscova (iunie 2005 si aprilie 2006), mai precizeaza MAE.
APCE a adoptat, marti, o rezolutie privind indeplinirea de catre Rusia a obligatiilor si angajamentelor fata de Consiliul Europei, in textul acesteia facandu-se apel la Moscova sa continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la tari europene, inclusiv Romania.
Plenul Adunarii a adoptat doua dintre amendamentele propuse de catre senatorul Viorel Badea la proiectul de rezolutie al raportului.
Potrivit propunerilor inaintate de senatorul roman, rezolutia insusita de membrii Adunarii face apel la continuarea negocierilor bilaterale, in vederea identificarii unei solutii viabile menite sa duca la returnarea, prin negociere directa, a bunurilor culturale si a altor proprietati catre tarile vizate, inclusiv a Tezaurului Romaniei, temporar transferat la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial, potrivit unui comunicat transmis Mediafax de senatorul Badea, membru al delegatiei Romaniei la APCE.
"Rezultatul votului este o victorie pentru delegatia Romaniei, in conditiile in care plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a evidentiat, pentru prima oara, in mod explicit, necesitatea ca Federatia Rusa sa solutioneze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietatilor si valorilor culturale confiscate in mod abuziv de la statele membre, urmand ca, in conformitate cu cel de-al doilea amendament depus, in cazul in care nu isi indeplineste pe deplin aceste obligatii, Federatia Rusa sa ramana in continuare sub monitorizarea Consiliului Europei", a argumentat Badea.
Parlamentarul roman propusese, impreuna cu alti doi delegati ai Romaniei la APCE - Cezar Preda si Tudor Pantiru - si un amendament care facea referire explicita ca "restituirea ar trebui sa inceapa cu cantitatea de aur a BNR care consista in 93,4 tone in monede si lingouri pentru care Romania a transmis si in 2004 catre Federatia Rusa, pentru documentare, inventarii si documente in acest sens".
Acest amendament nu a fost insa adoptat, "deoarece avea un grad ridicat de individualitate", dupa cum a explicat Badea.
Pe de alta parte, in textul Raportului privind indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse fata de Consiliul Europei, elaborat de raportorii Gyorgy Frunda si Andreas Gross si care sta la baza rezolutiei APCE, se mentioneaza ca "Tezaurul romanesc, colectie de obiecte valoroase, transferate de Guvernul roman in Rusia pentru a fi pastrate pe durata primului razboi mondial, nu au fost returnate, iar autoritatile ruse au refuzat sa discute acest subiect".
Rezolutia APCE este in concordanta cu angajamentele asumate de Federatia Rusa prin Opinia nr. 193/1996 privind cererea Rusiei de aderare la Consiliului Europei, precum si prin rezolutiile, recomandarile si rapoartele relevante adoptate de-a lungul timpului pe acest subiect.