Macron cere un ''dialog dinamic'' cu Rusia. Preşedintele polonez vorbește despre cea mai gravă criză din ultimele decenii
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, marţi seara, ''un dialog dinamic cu Rusia'', deoarece este ''singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina''.
''Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele pentru a ne angaja într-un dialog dinamic cu Rusia (...)'', a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. ''Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina'', a dat asigurări preşedintele francez, citat de AFP.
El a afirmat că la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus Vladimir Putin acesta i-a promis ''că nu va mai exista o degradare sau o escaladare'' în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (...) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea'', le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev.
Dialogue exigeant, mise en œuvre des accords de Minsk, stabilité et désescalade durables : voilà le chemin qui est le nôtre pour les prochaines semaines et les prochains mois. pic.twitter.com/vQImOrYsmv
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 8, 2022
Preşedintele polonez consideră criza ucraineană cea mai gravă criză din ultimele decenii
Criza din Ucraina este cea mai dificilă situaţie cu care NATO şi Uniunea Europeană au trebuit să se confrunte de la evenimentele din 1989, a declarat marţi seară, la Berlin, preşedintele polonez Andrzej Duda, transmite dpa.
"Avem o concentrare fără precedent de trupe ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina, avem totodată grupuri importante de soldaţi ruşi în Belarus, unde se desfăşoară în prezent exerciţii militare, care se preconizează că vor dura până pe 20 februarie", a spus preşedintele Poloniei.
"Ne întrebăm cu toţii ce se va întâmpla după aceea", a mai declarat Andrzej Duda înaintea întrevederii din capitala Germaniei cu cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Subliniind importanţa unităţii şi a solidarităţii în faţa acestei crize, cancelarul german a ameninţat în acelaşi timp Rusia cu "consecinţe de amploare" în cazul unei invazii a Ucrainei. Impactul asupra Rusiei va fi "politic, economic şi cu siguranţă geostrategic", a spus Scholz înaintea întrevederii.
Ţările din ''Triunghiul de la Weimar'' şi-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei
Liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei şi-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei, potrivit unei declaraţii emise marţi seara de preşedinţia franceză a Consiliului UE, informează Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul comun pentru punerea în aplicare a acordului de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei.