Politico: „Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfârtecat”. Putin: „Nici nu veți apuca să clipiți”

×
Codul embed a fost copiat

„Vladimir Putin mi-a dat asigurări că tensiunile nu vor escalada." Este dezvăluirea lui Emmanuel Macron, după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Chiar dacă liderul rus a dat de înțeles că s-ar fi înregistrat unele progrese, comentatorii sunt descurajați de atitudinea sa provocatoare și disprețuitoare. Putin a avertizat, că „întreaga Europă ar fi atrasă într-un conflict", dacă Ucraina va intra în NATO. Și nu vor fi câștigători, a ținut să sublinizeze el. Pe de altă parte, la summitul americano-german, unitatea afișată de occidentali în fața amenințării ruse, s-a împiedicat, din nou, de controversata chestiune a gazoductului „Nord Stream''.

Sfidător, Vladimir Putin a rezumat relațiile cu Ucraina apelând la un vers dintr-un cântec obscen rus, ce face aluzie la violuri.

Vladimir Putin: Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea...

Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfârtecat"

Cei de la Politico sancționează nemilos eșecul lui Macron de a răspunde la declarațiile provocatoare ale lui Putin. Gesticulând disprețuitor, liderul rus a declarat că peninsula Crimeea este a Rusiei pentru totdeauna ori că revoluția Maidan din Ucraina din 2014 a fost o „lovitură de stat". Putin a invocat bombardamentele NATO din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă, în opinia lui, că Alianța nu este una defensivă. La toate acestea, Macron nu a avut practic nicio ripostă.

Citește și
Olaf Scholz și Joe Biden
Biden: SUA şi Germania ''acţionează concertat'' în faţa Rusiei
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Emmanuel Macron: Cel mai important lucru e să ne mișcăm repede pentru a evita o escaladare. Dezordinea și instabilitatea nu sunt în interesul europenilor și nici al rușilor. Garanțiile concrete de securitate pentru membrii Uniunii Europene, pentru țările din regiune - Ucraina, Georgia, Belarus și pentru Rusia sunt provocarea de care trebuie să ne ocupăm."

Vladimir Putin:Unele dintre ideile lui (Macron n.r.), deși e prea devreme să vorbim despre acestea... cred că e posibil să folosească drept bază pentru pașii noștri următori. Vom vedea cum merg întâlnirile președintelui (francez n.r.)."

Macron și Putin au venit în fața ziariștilor la miezul nopții, ora Moscovei, după aproape 6 ore de discuții și un dineu la care au mâncat carne de ren cu mure și cartofi dulci.

Putin a avertizat Europa că ar putea fi atrasă într-un conflict major

Vladimir Putin: Imaginați-vă că Ucraina ar fi membră a NATO și încearcă să ia înapoi Crimeea prin mijloace militare. Înțelegeți că țările europene ar fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia. Rusia e una dintre puterile nucleare și își depășește cu mult adversarii europeni, iar acest război nu va avea câștigător. Nici nu veți apuca să clipiți…

Reporter: Vreți să porniți la război împotriva Rusiei? Întrebați-vă cititorii, spectatorii, utilizatorii de Internet: Ați vrea că Franța să fie în război cu Rusia? Că acolo se va ajunge.

Vladimir Putin:Eu unul nu doresc așa ceva și nici presedintele Macron nu dorește așa ceva. Tocmai de aceea a venit aici și de 6 ore mă torturează cu întrebări și propuneri.

Astăzi, Macron s-a deplasat la Kiev ca să transmită autorităților ucrainene poziția și cerințele Kremlinului. Ulterior, președintele francez îl va suna din nou pe Putin ca să-i raporteze reacția Kievului.

Joe Biden: Nu știu ce o să facă.. Și cred că în afară de el nu știe nimeni. Am fost cât se poate de direct și clar cu președintele Putin: Îi vom impune cele mai severe sancțiuni economice care au fost impuse vreodată."

A fost într-adevăr o zi a diplomației trans-continentale. La Casa Albă, Joe Biden l-a primit pe noul cancelar al Germaniei. În pofida tuturor insistențelor, Olaf Scholz a rămas evaziv în privința gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla exporturile de gaz rusesc în Germania. Scholz nici macar nu a numit proiectul.

Olaf Scholz: „Vom fi uniți, vom acționa împreună! Vom face toți pașii necesari și toate măsurile necesare vor fi luate de noi toți, împreună."

Olaf Scholz mai că și-a dat ochii peste cap când încă un reporter a reformulat o întrebare

Reporter: Vă angajați astăzi să păstrați închis Nord Stream 2? Pentru că tot n-ați spus asta explicit.

Olaf Scholz:Așa cum am spus deja, acționam împreună. Suntem absolut uniti și n-o vom apuca în direcții diferite.

În schimb, Biden a declarat tranșant: „Dacă Rusia invadează și asta înseamnă tancuri și trupe care trec din nou granițele Ucrainei, atunci nu va mai fi niciun Nord Stream 2. O să-i punem capăt.

Reporter: Și cum o să faceți asta din moment ce proiectul este sub control german?

Joe Biden: Vă promit că o să putem face asta.

Între timp, Pentagonul a confirmat că Rusia continuă să adauge forţe militare în dispozitiv.

John Kirby: Chiar şi în cursul weekend-ului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina şi în Belarus.

De asemenea, încă trei nave rusești din Flota Nordului au ajuns în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Separat, rușii derulează manevre în mările Nordului, Ohoţk, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului. Participa în total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari.

Pe de altă parte, CNN citează interceptări americane ale comunicațiilor ruse, potrivit cărora unii responsabili ai armatei ruse nu înțeleg care este planul lui Putin și au dat glas îngrijorării că o invazie a Ucrainei ar fi costisitoare și mult mai dificilă decât anticipează Kremlinul.

Reporter: Mai credeți că detensionarea situației este încă posibilă?

Joe Biden: Răspunsul e DA.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
SUA: Pentagonul susţine că Rusia continuă să trimită trupe la graniţa cu Ucraina
SUA: Pentagonul susţine că Rusia continuă să trimită trupe la graniţa cu Ucraina

Pentagonul a anunţat luni că Rusia continuă să adauge forţe militare de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Biden: SUA şi Germania ''acţionează concertat'' în faţa Rusiei
Biden: SUA şi Germania ''acţionează concertat'' în faţa Rusiei

SUA şi Germania ''acţionează concertat'' în faţa ''agresiunilor'' Rusiei în Europa, a declarat luni preşedintele american Joe Biden, care l-a primit pentru prima dată la Casa Albă pe cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

Șeful diplomaţiei europene: Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment'' pentru securitatea sa de la Războiul Rece
Șeful diplomaţiei europene: Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment'' pentru securitatea sa de la Războiul Rece

Europa trece prin „cel mai periculos moment'' pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, a declarat luni, la Washington, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Francezii, despre întâlnirea dintre Macron și Putin:
Francezii, despre întâlnirea dintre Macron și Putin: "Este ca și cum am da cu zarul dacă scăpăm teferi ori ba"

"Ne ducem în bârlogul lui Putin. Este ca și cum am da cu zarul dacă scăpăm teferi ori ba". Cu aceste cuvinte au rezumat surse de la Palatul Elysee întâlnirea de la Kremlin dintre președintele Emmanuel Macron și omologul lui rus.

Criza din Ucraina: Preşedintele francez speră să „amorseze o detensionare
Criza din Ucraina: Preşedintele francez speră să „amorseze o detensionare" prin discuţia cu Vladimir Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, în primele minute ale întrevederii sale cu liderul rus Vladimir Putin, că speră să „amorseze o detensionare" în criza dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.