Măcel în Papua Noua Guinee. Cel puțin 64 de oameni au murit într-o ambuscadă: ”Suntem cu toții devastați”
Cel puțin 64 de persoane au murit într-o ambuscadă în regiunea îndepărtată Highlands din Papua Noua Guinee.
Victimele au fost împușcate mortal în timpul unei dispute tribale în provincia Enga în weekend, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al poliției naționale.
Zona Highlands se confruntă de mult timp cu violențe, dar se crede că aceste crime sunt cele mai grave din ultimii ani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Un aflux de arme de foc ilegale a făcut ca ciocnirile să fie mai mortale și a alimentat un ciclu de violență.
Poliția a început să adune cadavrele de la locul faptei, în apropiere de orașul Wabag - la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby.
"Aceasta este de departe cea mai mare [crimă] pe care am văzut-o în Enga, poate chiar și în toată zona Highlands", a declarat George Kakas, șeful interimar al Royal Papua New Guinea Constabulary, pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).
"Suntem cu toții devastați, suntem cu toții stresați din punct de vedere mental. Este foarte greu de înțeles".
Poliția a primit înregistrări video și fotografii care pretind a fi de la locul faptei, care arată cadavre încărcate într-un camion, spune mass-media locală.
Escaladarea conflictului tribal - adesea din cauza distribuirii terenurilor și a averilor - a dus la un blocaj de trei luni în Enga în iulie anul trecut, în timpul căruia poliția a impus stare de asediu și restricții de călătorie.
În luna august a anului trecut, violențele au ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale după ce imagini cu trei bărbați morți au circulat online.
Guvernatorul Peter Ipatas a declarat pentru ABC că au existat semne că luptele erau pe cale să izbucnească din nou înainte de ambuscadă.
Cu până la 17 triburi implicate în cea mai recentă escaladare, a fost sarcina forțelor de securitate să mențină pacea, a spus el.
Luna trecută, guvernul a declarat starea de urgență după ce revolte majore și jafuri s-au soldat cu cel puțin 15 morți.
Australia - unul dintre cei mai apropiați aliați ai țării - a precizat că vestea crimelor este "foarte îngrijorătoare".
"Oferim un sprijin considerabil, în special pentru formarea ofițerilor de poliție și pentru securitatea în Papua Noua Guinee", a declarat luni premierul Anthony Albanese într-un interviu.