Luptătorii Wagner migrează spre un alt grup de mercenari din Rusia. Ce este miliția Redut și cine o conduce
Compania militară privată rusă Redut recrutează mercenari, inclusiv foşti luptători din Grupul Wagner, sub paravanul unor "voluntari", afirmă spionajul militar britanic într-o actualizare a situaţiei de pe front publicată luni.
Potrivit sursei, în spatele Redut stau serviciile de informaţii ale armatei ruse, GRU, iar în felul acesta, Vladimir Putin evită o "mobilizare nepopulară", scrie POLITICO, citată de News.ro.
Nota Ministerului britanic al Apărării precizează că serviciile de informaţii militare ruseşti, GRU, finanţează şi supervizează probabil activităţile grupului Redut, care a fost implicat în lupte în regiunile ucrainene Doneţk, Harkov, Kiev şi Luhansk de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 16 October 2023.
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/Up4ldmPd9Z
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/MIIFxg5O1D
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) October 16, 2023
"Este o posibilitate reală ca practica Ministerului rus al Apărării de a recruta prin intermediul unităţilor de "voluntari" să fi contribuit la evitarea de către Rusia a unei noi mobilizări nepopulare", comentează Ministerul britanic al Apărării în nota postată pe platforma X.
Patronul Redut, fost KGB-ist, apropiat al lui Putin
Redut a fost înfiinţat în 2008 de către oligarhul Ghennadi Timcenko, un apropiat al lui Putin şi fost agent KGB ca şi el. Ideea iniţială a fost de a-şi face o companie de securitate pentru a-şi proteja afacerile, având un adevărat imperiu în domeniul gazelor, potrivit unui fost ofiţer superior al armatei ruse şi agent Wagner. Dovezi în acest sens ar fi fost prezentate luna trecută în faţa comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor din Marea Britanie, a relatat Daily Telegraph.
Grupul Redut, care "foarte probabil" are mai mult de 7.000 de membri, potrivit raportului britanic de informaţii, a intrat tot mai mult în luminile rampei după revolta eşuată a şefului Wagner, Evgheni Prigojin, în iunie, împotriva lui Putin. Două luni mai târziu, un avion privat care îl transporta pe Prigojin şi pe principalii săi colaboratori s-a prăbuşit la nord-vest de Moscova, iar toţi cei aflaţi la bord au murit.
Putin a declarat că mercenarii Wagner ar putea semna contracte şi ar putea depune un jurământ de credinţă faţă de Rusia.
Compania Wagner a fost activă pe câmpul de luptă din Ucraina şi Siria, iar temuţii săi mercenari au fost, de asemenea, folosiţi pentru a consolida interesele Rusiei în Africa. În iunie, Putin a declarat că Kremlinul a finanţat Wagner cu 1 miliard de dolari numai în ultimul an, reaminteşte POLITICO.