Luptător ucrainean din Herson, chemat în misiune când dădea interviu echipei Știrilor ProTV. Cum a reacționat

×
Codul embed a fost copiat

Herson rămâne unul dintre orașele Ucrainei în care se dau cele mai grele lupte din acest război. Numeroși civili sunt uciși de gloanțele rușilor. Marți, de pildă, o persoană a fost ucisă după ce a fost atacată o clădire rezidențială.

Echipa Știrilor PRO TV a fost în Herson, unde se aud în permanență explozii puternice.

Echipa Ştirilor ProTV a stat două zile în Herson, timp în care exploziile nu s-au oprit. Zi şi noapte sunt zeci de bombardamente. Ruşii atacă de pe malul stâng al Niprului, iar ucrainenii apăra oraşul într-un ritm susţinut.

Indiferent de zi, de oră, oraşul Herson pare pustiu. Nu vezi aproape niciun om pe stradă, nicio maşină. Dar aproape în fiecare oră auzi bombardamente puternice.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De un an, localnicii trăiesc într-un infern. Timp de nouă luni, din martie până în noiembrie, oraşul a fost sub ocupaţia ruşilor. Iar de când a fost eliberat, deşi s-au retras din Herson, ruşii atacă constant, fără milă. Lovesc în clădiri rezidenţiale, grădiniţe, spitale. Zeci de civili şi-au pierdut viaţa aici, de la începutul războiului.

Pe 21 februarie, o staţie de autobuz a fost ţinta unui atac de autobuz. Şase localnici au fost ucişi atunci şi alţi 12 au fost răniţi. Atacul a avut loc în timp ce preşedintele rus Vladimir Puţin îşi ţinea discursul despre starea naţiunii, în fața parlamentului.

Din cei 300.000 de locuitori câţi erau înainte de război, acum dacă mai sunt 60.000. Cei mai mulţi - bătrâni care nu au avut unde să se ducă. Ştiu deja, după zgomotul exploziilor, dacă atacul a fost al ruşilor sau al ucrainenilor. Şi de la ce distanţă.

Localnic: „Pe noi ne-a unit foarte puternic, noi ne-am trezit. Înainte de război, oamenii erau răi, acum toţi s-au unit şi au arătat tot ce este bun din noi."

Cei care îndrăznesc să iasă pe străzi, merg cu trusa sanitară la ei, în caz de sunt răniţi sau trebuie să acorde primul ajutor.

Șeful partizanilor din Herson: „Oamenii din oraşul nostru, când au văzut ce se întâmplă cu Ucraina, cu alte oraşe, cum sunt bombardate oraşele importante ca Kievul, ei toţi s-au unit în acest moment, s-au unit în această luptă. Chiar şi cei care erau loiali Rusiei, într-o clipă şi-au schimbat părerea."

Liderul partizanilor din Herson lucra în vânzări când a început războiul, dar împreună cu zeci de voluntari s-au organizat ca să apere oraşul. Au început prin a furniza informaţii armatei Ucrainei, iar acum luptă cot la cot cu soldații. A fost prins de ruşi, în timpul ocupaţiei, şi a fost torturat zile în şir. Prin acelaşi calvar au trecut zeci de civili. Unii au fost ucişi.

Șeful partizanilor din Herson: „M-au dus într-un subsol, nu vedeam, dar simţeam asta, au început să mă tortureze. M-au bătut cu un baston de cauciuc, “hai că am pentru tine, ceva special” şi a adus un aparat cu electroşocuri. M-au dezbrăcat până la piele. Combinau, mă electrocutau cu tensiune, când mai mică mai mare. Îmi punea aceste cleme la organele genitale şi la urechi, şi eu îmi pierdeam cunoştinţa. Nu ştiu cât a durat. Erau oameni acolo care nu rezistau şi încercau să se sinucidă în celule, oamenii cu mâinile şi picioarele rupte, psihologic era foarte dur."

Echipa Ştirilor ProTV a stat de vorbă cu luptătorii în sediul lor, pe care îl ţin secret.

Luptător: „Noi ne ocupăm cu cercetarea şi cu antidrona noi avem sistem care depistează dronelor inamicilor şi ne pregătim pentru ocupare și cercetare. Atragem informaţii şi ne pregătim pentru ocuparea malului stâng."

În timp ce ne dădea interviu, luptătorul de 26 de ani a fost chemat în misiune. Şi-a luat arma şi drona şi a plecat să-şi apere ţara.

Luptător: „Noi mergem în misiune, deocamdată nu știm ce-o să facem, comanda o primim în teren."

Herson rămâne unul dintre locurile în care se dau printre cele mai grele lupte din acest război răvăşitor pe care, ucrainenii, cred cu tărie, că îl vor câştiga.

Cum arată viața ucrainenilor după un an de război. Relatarea Cameliei Donțu

Echipa Știrilor ProTV a stat timp de 11 zile în Ucraina și ne povestește ce a văzut în țara vecină, devastată de războiul pornit de Rusia.

 

 

Camelia Donțu, corespondent Știrile ProTV: „A fost copleșitor. Din punct de vedere uman este copleșitor, dar am fost acolo ca să ne facem meseria și să arătăm ce se întâmplă. Și dincolo de partea asta umană, trebuie să arătăm realitățile unui război răvășitor pentur ucraineni.”

Vedeți în VIDEO relatarea Cameliei Donțu despre viața ucrainenilor la un an de război. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce ar trebui să facă Ucraina cu noul ajutor primit din partea SUA. „Să-l trateze ca și cum ar fi ultimul”
Ce ar trebui să facă Ucraina cu noul ajutor primit din partea SUA. „Să-l trateze ca și cum ar fi ultimul”

Analiștii în război spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari.  

China avertizează SUA să nu calce „liniile roșii”. Relația încordată dintre cele două state poate aluneca spre conflict
China avertizează SUA să nu calce „liniile roșii”. Relația încordată dintre cele două state poate aluneca spre conflict

Statele Unite împiedică dezvoltarea Chinei, a declarat vineri ministrul de Externe Wang Yi în timpul discuţiilor cu omologul său american Antony Blinken, aflat într-o vizită la Beijing.

Compania care deține TikTok nu vrea să vândă aplicația, în ciuda legii promulgate în SUA. Ce prevede documentul
Compania care deține TikTok nu vrea să vândă aplicația, în ciuda legii promulgate în SUA. Ce prevede documentul

ByteDance, compania chineză care deține TikTok, a anunțat cp nu va vinde aplicația, după ce SUA a adoptat o lege care o obligă să facă acest lucru sau să fie interzisă pe teritoriul american, scrie BBC.

 

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.